Осіннє живцювання
Осінь… Вже опадають останні листочки з дерев і кущів. Завершено сезон вирощування 2025 р. Прийшов час подбати про посадковий матеріал плодових, декоративних та хвойних рослин.
Якщо потрібно багато посадкового матеріалу (для рослинної загорожі чи бордюру), або необхідно отримати й посадити омріяний сорт (для троянд), то оптимальним вибором є вегетативне розмноження за допомогою здерев’янілих живців (частин пагона, зокрема стебла) – способом живцювання.
Осіннє живцювання — ефективний спосіб розмноження багатьох плодових та декоративних рослин, який дозволяє отримати нові екземпляри, що генетично ідентичні батьківським формам. Цей процес найкраще проводити з вересня до кінця осені, після завершення активного сокоруху та опадання листя, але до настання стійких заморозків. Такий спосіб розмноження має багато переваг:
- живцювання – швидкий і простий спосіб, який не потребує спеціальних прийомів і навичок, необхідних при щепленнічи окуліруванні і дає змогу скоротити терміни отримання повноцінного посадкового матеріалу;
- на відміну від насіннєвого розмноження, розмноження за допомогою осіннього живцювання, гарантує отримання рослин, на 100% ідентичних материнському екземпляру;
- набагато дешевше розмножити необхідні рослини способом живцювання, і отримати багато якісного посадкового матеріалу, ніж купувати саджанці у садових центрах. Можна використати для живцювання здорові пагони рослин під час осінньої обрізки.
Способом осіннього розмноження здерев’янілими живцями живцюють багато рослин:
Плодові – смородина (чорна, червона), малина, аґрус, айва, виноград.
Декоративні – троянда, спірея, вейгела, дейція, форзиція, гортензія, жимолость,
сніжноягідник, кизильник, верба.
Хвойні – ялівець, туя.
Техніка осіннього живцювання:
1. Заготівля живців:
- Вибирайте здорові, однорічні, здерев’янілі пагони завтовшки приблизно 5-10 мм.
- Наріжте живці довжиною 20-30 см (зазвичай 3-5 бруньок)
- Нижній зріз роблять косим (під кутом 45°), безпосередньо під брунькою, а верхній – прямим, на 0.5-1.5см вище бруньки. Для троянд, туй, ялівців, жимолості, самшиту живці відокремлюють від материнської рослини з” п’ятою”- невеликим фрагментом старої, здерев’янілої кори або деревини. Ця” п’ята” підвищує шанси на успішне вкорінення.
2. Підготовка до укорінення/зберігання:
-
- Для кращого укорінення нижні кінці живців можна замочити в розчині стимулятора росту на кілька годин.
- Якщо живці не висаджуються одразу в ґрунт, їх потрібно зберегти до весни. Для цього їх обертають у вологу тканину, потім у поліетиленовий пакет і зберігають у прохолодному місці (наприклад, у холодильнику або підвалі, у льоху) за температури, близької до 0°C. Також можна зберігати у вологому піску. При такому способі зберігання важливо підтримувати сталу вологість. Такі живці висаджують весною.
3. Посадка:
- Живці висаджують у підготовлений ґрунт(пісок, перліт) на постійне місце, або в спеціальний розсадник, парник. За потреби ґрунт обробляють від грибків ,чи знезаражують субстрат в інший спосіб.
- Саджанці заглиблюють так, щоб над поверхнею ґрунту залишалися лише 1-2 верхні бруньки.
- Місце посадки бажано замульчувати для захисту від морозів та збереження вологи
- Забезпечують певні умови: достатню вологість (часто створюють міні-теплички, накриваючи живці прозорою ємністю), по можливості слідкують за температурним режимом.
4. Догляд:
- Регулярне провітрювання.
- Підтримання вологості субстрату.
Важливо при осінньому живцюванні чітко дотримуватись термінів, щоб живці встигли адаптуватися до настання сильних холодів та морозів.
Вдалого живцювання і гарного врожаю у новому сезоні!






