Зміни до постанови Кабінету Міністрів України № 305 від 24.03.2021

 

Постановою Кабінету Міністрів України № 1280 від 08.10.2025 внесені зміни до «Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», які затверджені постановою КМУ № 305 від 24.03.2021.

Основні зміни та оновлення

  1. Визначено, що енергетична та поживна цінність їжі у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, повинна відповідати загальним віковим потребам здобувачів освіти/дітей згідно з нормами фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, визначеними МОЗ
  2. Примірне чотиритижневе сезонне меню під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування складається згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів (згідно з додатками) та їх комбінації залежно від обраної кратності харчування.”;
  3. До раціону обідів можуть включатися перші страви.
  4. Здобувачам освіти/дітям з лактазною недостатністю (непереносимістю лактози) для харчування пропонуються безлактозні молочні продукти.
  5. Діти, які перебувають у закладах сфери соціального захисту, також забезпечуються харчуванням згідно з нормами споживання основних груп харчових продуктів, визначеними в додатках.
  6. Збільшена норма порції овочів для учнів віком від 11 років, збільшена кількість порцій картоплі, злакових, зернових, бобових на тиждень при організації одноразового харчування учнів (обіди);
  7. Внесені зміни щодо зонування виробничих ділянок базової кухні, опорної кухні та харчоблоку отримувача готової їжі,
  8. Зазначено, що у державних та комунальних закладах загальної середньої освіти незалежно від наявності пільгових категорій учні початкових класів забезпечуватимуться безоплатним одноразовим харчуванням (сніданком або обідом);
  9. На період перебування у захисних спорудах допускається не дотримуватися у повному обсязі режиму та норм споживання основних груп харчових продуктів для здобувачів освіти/дітей.
  10. Додатком 16 визначено перелік продуктів тривалого зберігання та норми споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування у захисних спорудах.
  11. Засновники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення і відпочинку зможуть забезпечувати потребу в харчуванні у захисних спорудах шляхом створення запасів води та харчових продуктів, зокрема тривалого зберігання, розрахованих щонайменше на 48 годин безперервного перебування;
  12. Визначений засновником закладу склад наборів, перелік продуктів і страв з рекомендованого переліку (додаток 16), режим споживання та інші питання організації харчування у захисних спорудах не потребують погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби.
  13. Передбачено можливість заміни гарячого харчування готовими охолодженими продуктами або стравами з асортименту буфетів, якщо приготування їжі є тимчасово неможливим;
  14. Передбачено можливість списання продуктів, непридатних до використання внаслідок обставин воєнного стану (повітряні тривоги, відсутність електропостачання тощо).
  15. Порядок організації харчування доповнено розділом «Організація харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту», в якому визначено принципи, спосіб та умови організації харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку для здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу закладу при перебуванні в захисних спорудах.

Звертаємо увагу керівників управлінь, відділів освіти територіальних громад області, керівників закладів освіти про необхідність внесення змін до  перспективних чотирьохтижневих меню відповідно до вимог постанови КМУ № 1280 від 08.10.2025 та погодження відкоригованих меню з Держпродспоживслужбою.

Ознайомитися з Постановою КМУ № 1280 від 08.10.2025 можна на Офіційному порталі Верховної Ради України –zakon.rada.gov.ua