Про підготовку складів до закладки і зберігання насіння та зерна

 

Розпочались жнива. Важливо не лише швидко та якісно зібрати врожай, а й подбати про його правильне зберігання. Особливо важливо це для насіння, яке в подальшому планують висівати, тобто використати як посівний матеріал.  Хороша підготовка насіннєвих складів – запорука того, що насіння збереже схожість, чистоту й інші показники якості.

Склади повинні розташовуватись на сухих підвищених ділянках. Для захисту від гризунів та птахів на вентиляційні отвори й вікна встановлюють решітки чи ґрати.

Прилегла територія також потребує уваги – бур’яни та падалиця культурних рослин можуть стати джерелом зараження нового врожаю. Категорично заборонено завозити насіння в приміщення, де залишилися залишки минулорічного насіння чи зерна, пил, бруд чи сліди життєдіяльності гризунів.

Підготовка складів для зберігання насіння вимагає комплексного підходу і здійснюється в декілька етапів:

1. Механічне очищення:

  • Видалення залишків попереднього врожаю, пилу, сміття, решток зерна з підлоги, стін,      стелі та вентиляційних систем, приділяючи особливу увагу кутам та щілинам, адже саме в них можуть перебувати комірні шкідники та збудники хвороб;
  • При необхідності – проведення косметичного ремонту приміщень та ремонт обладнання.

2. Санітарна обробка та дезінфекція/дезінсекція:

  • Дезінсекцію можна проводити різними способами, проте найпростішим є обробка 20% розчином гашеного вапна;
  • Вологе обприскування стін, підлоги та стелі інсектицидними розчинами.(при виявлені кліщів, борошноїдів, молі, вогнівки )
  • Аерозольна обробка за допомогою генераторів туману.(для довгоносиків та інших комах).
  • Фумігація (обробка газами-фумігантами, наприклад, на основі фосфіду алюмінію), якщо це необхідно, дотримуючись всіх заходів безпеки та термінів витримки.
  • Боротьба з гризунами мишами та щурами за допомогою родентицидів – спеціальних хімічних препаратів, або механічним способом – за допомогою пасток.Можливе й поєднання цих двох способів.

Обробляють приміщення за температури повітря всередині не нижче 12оС, щоб шкідники знаходилися в активному стані.  Використовувати можна препарати, що включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. При роботі з отрутохімікатами необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни. До роботи з отрутохімікатами допускаються виключно робітники, які мають відповідний дозвіл.

3. Підготовка зерна перед закладкою:

Найкраще зберігається очищене, сухе та охолоджене насіння.

Не можна допускати змішування насіння з товарним зерном чи фуражем. Варто скласти план розміщення партій на токах для їхнього очищення, сушіння та сортування. На цьому етапі проводять:

  • Лабораторний аналіз кожної партії на вологість, засміченість, зараженість шкідниками та токсичними елементами;
  • Доведення зерна до базисних якісних параметрів (особливо вологості та домішок) шляхом досушування або очищення за потреби.

4. Зберігання партій насіння:

Очищене й відсортоване насіння складують окремими партіями, позначаючи їх штабельними ярликами з детальною інформацією про культуру, сорт, рік урожаю, номер партії тощо.

Згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур сортові та посівні якості»:

  • насіння слід зберігати в сухих, провітрюваних приміщеннях;
  • мішки розміщують на піддонах, піднімаючи не менше ніж на 15 см від підлоги і 70 см від стін;
  • при зберіганні насипом висота буртів для олійних культур не має перевищувати 1,5 м, для інших 2 м.

Не можна зберігати поруч насіння важко відокремлюваних культур (наприклад, жито й пшеницю, ячмінь і овес), щоб уникнути засмічення.

  1. Контроль умов зберігання:
  • Охолодження зернової маси до температури навколишнього середовища при закладці;
  • Підтримання оптимальної вологості у приміщенні 60% для запобігання розвитку бактерій, плісняви та захисту від шкідників;
  • Організація вентиляції в приміщеннях. При цьому використовують стаціонарні чи пересувні вентиляційні установки;
  • Постійний контроль вологості та температури – оптимальна t 5-10°С, уникнення різких температурних перепадів.

Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти насіння здоровим, життєздатним та придатним для висіву у наступному сезоні.