Про підготовку складів до закладки і зберігання насіння та зерна
Розпочались жнива. Важливо не лише швидко та якісно зібрати врожай, а й подбати про його правильне зберігання. Особливо важливо це для насіння, яке в подальшому планують висівати, тобто використати як посівний матеріал. Хороша підготовка насіннєвих складів – запорука того, що насіння збереже схожість, чистоту й інші показники якості.
Склади повинні розташовуватись на сухих підвищених ділянках. Для захисту від гризунів та птахів на вентиляційні отвори й вікна встановлюють решітки чи ґрати.
Прилегла територія також потребує уваги – бур’яни та падалиця культурних рослин можуть стати джерелом зараження нового врожаю. Категорично заборонено завозити насіння в приміщення, де залишилися залишки минулорічного насіння чи зерна, пил, бруд чи сліди життєдіяльності гризунів.
Підготовка складів для зберігання насіння вимагає комплексного підходу і здійснюється в декілька етапів:
1. Механічне очищення:
- Видалення залишків попереднього врожаю, пилу, сміття, решток зерна з підлоги, стін, стелі та вентиляційних систем, приділяючи особливу увагу кутам та щілинам, адже саме в них можуть перебувати комірні шкідники та збудники хвороб;
- При необхідності – проведення косметичного ремонту приміщень та ремонт обладнання.
2. Санітарна обробка та дезінфекція/дезінсекція:
- Дезінсекцію можна проводити різними способами, проте найпростішим є обробка 20% розчином гашеного вапна;
- Вологе обприскування стін, підлоги та стелі інсектицидними розчинами.(при виявлені кліщів, борошноїдів, молі, вогнівки )
- Аерозольна обробка за допомогою генераторів туману.(для довгоносиків та інших комах).
- Фумігація (обробка газами-фумігантами, наприклад, на основі фосфіду алюмінію), якщо це необхідно, дотримуючись всіх заходів безпеки та термінів витримки.
- Боротьба з гризунами мишами та щурами за допомогою родентицидів – спеціальних хімічних препаратів, або механічним способом – за допомогою пасток.Можливе й поєднання цих двох способів.
Обробляють приміщення за температури повітря всередині не нижче 12оС, щоб шкідники знаходилися в активному стані. Використовувати можна препарати, що включені до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. При роботі з отрутохімікатами необхідно дотримуватись правил техніки безпеки та особистої гігієни. До роботи з отрутохімікатами допускаються виключно робітники, які мають відповідний дозвіл.
3. Підготовка зерна перед закладкою:
Найкраще зберігається очищене, сухе та охолоджене насіння.
Не можна допускати змішування насіння з товарним зерном чи фуражем. Варто скласти план розміщення партій на токах для їхнього очищення, сушіння та сортування. На цьому етапі проводять:
- Лабораторний аналіз кожної партії на вологість, засміченість, зараженість шкідниками та токсичними елементами;
- Доведення зерна до базисних якісних параметрів (особливо вологості та домішок) шляхом досушування або очищення за потреби.
4. Зберігання партій насіння:
Очищене й відсортоване насіння складують окремими партіями, позначаючи їх штабельними ярликами з детальною інформацією про культуру, сорт, рік урожаю, номер партії тощо.
Згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур сортові та посівні якості»:
- насіння слід зберігати в сухих, провітрюваних приміщеннях;
- мішки розміщують на піддонах, піднімаючи не менше ніж на 15 см від підлоги і 70 см від стін;
- при зберіганні насипом висота буртів для олійних культур не має перевищувати 1,5 м, для інших 2 м.
Не можна зберігати поруч насіння важко відокремлюваних культур (наприклад, жито й пшеницю, ячмінь і овес), щоб уникнути засмічення.
- Контроль умов зберігання:
- Охолодження зернової маси до температури навколишнього середовища при закладці;
- Підтримання оптимальної вологості у приміщенні 60% для запобігання розвитку бактерій, плісняви та захисту від шкідників;
- Організація вентиляції в приміщеннях. При цьому використовують стаціонарні чи пересувні вентиляційні установки;
- Постійний контроль вологості та температури – оптимальна t 5-10°С, уникнення різких температурних перепадів.
Дотримання цих рекомендацій допоможе зберегти насіння здоровим, життєздатним та придатним для висіву у наступному сезоні.