Щодо розробки та погодження технологічних регламентів виробництва питної води
Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що згідно з Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 № 400, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 01.07.2010 № 452/17747, виробництво питної води на об’єктах централізованого водопостачання повинно здійснюватись за нормативним документом та відповідно до технологічного регламенту або іншого документа з описом технологічного процесу виробництва питної води та бути погодженим з органами Держпродспоживслужби.
Наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 року №309 «Про затвердження Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів» визначені єдині вимоги до розроблення, узгодження, затвердження та змісту технологічних регламентів підприємств централізованого водопостачання та централізованого відведення.
Технологічний регламент є обов’язковим документом для ведення суб’єктами господарювання господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.
Технологічний регламент розробляється підприємством централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, або спеціалізованою науковою установою, конкретизуючи його вимоги для відповідного підприємства, системи водопостачання та/або водовідведення, і затверджується його керівником за погодженням з органом місцевого самоврядування в межах території територіальної громади, на якій технологічний регламент буде застосовуватися територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб.
Технологічні регламенти розробляються для:
- систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення разом;
- системи централізованого водопостачання або централізованого водовідведення окремо;
- самостійних елементів систем та об’єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення: водозабірно/водоочисного комплексу, водоочисних споруд, систем збору та транспортування води з джерел питного водопостачання, систем транспортування питної води, споруд очищення стічних вод, систем збирання, транспортування та скидання очищених стічних вод, систем обробки та утилізації осаду стічних вод, споруд доочищення стічних вод для повторного використання.
Для водозабірних та водоочисних споруд розробляється та погоджується з територіальними органами Держпродспоживслужби Робоча програма виробничого контролю якості питної води, яка повинна містити наступні розділи:
- показник якості води
- періодичність контролю
- документ, яким визначається метод аналізу.
Для систем транспортування та розподілення питної води розробляється та погоджується з територіальними органами Держпродспоживслужби Порядок періодичності обслуговування водопровідних мереж та Робоча програма виробничого контролю якості питної води, яка повинна містити наступні розділи:
- місце відбору проби
- періодичність
- тип аналізу.
Робоча програма виробничого контролю якості питної води розробляється з урахуванням вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).
На контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області знаходиться 500 об’єктів централізованого водопостачання (міські, селищні та сільські об’єкти централізованого водопостачання, об’єкти централізованого водопостачання закладів освіти та соціальної сфери, сільськогосподарських та промислових підприємств тощо).
В умовах дії воєнного стану заходи державного нагляду об’єктів централізованого водопостачання у області не проводились, проте, під час комісійних обстежень та моніторингових візитів власникам об’єктів централізованого водопостачання та водовідведення надавались пропозиції про розробку та узгодження технологічних регламентів.
З метою забезпечення населення області доброякісною питною водою, попередження виникнення інфекційних захворювань та харчових отруєнь, пов’язаних зі споживанням питної води, Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області наголошує на необхідності розробки та узгодження підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів у встановленому законодавством порядку.