Як попередити захворювання на кишкові інфекції у літній період?

 

Літо – це сприятлива пора для розвитку епідемічних ускладнень. Адже спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму ці збудники найчастіше потрапляють із зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, а  також через брудні руки. За даними МОЗ, найчастіше людина може захворіти на такі небезпечні кишкові інфекції як сальмонельоз, шигельоз (поширена назва – дизентерія), ротавірусна інфекція, вірусний гепатит А, інфекційний гастроентероколіт.

Кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань людини, які можуть призвести до серйозних ускладнень і навіть летальних випадків, особливо у дітей.

Основні причини гострих кишкових інфекцій: елементарне недотримання правил особистої гігієни, недотримання технології приготування страв, недотримання умов і термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять збудник захворювання, тощо.

Збудники кишкових інфекцій можуть знаходитися у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій необхідно дотримуватися простих, але надійних та ефективних правил.

Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.

Ретельно дотримуйтесь чистоти під час приготування їжі. Мийте і тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі. Користуйтеся індивідуальним посудом.

Не допускайте комах і гризунів до приміщень, де готуєте їжу та зберігаються харчові продукти.

Для обробки сирих продуктів використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, дошки для готування тощо).

Окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).

Добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу.

Використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко.

Мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді.

Не вживайте продукти з терміном придатності, що закінчився, використовуйте для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти.

Не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.

Дотримуйтесь відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишайте приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більше ніж на 2 год).

При транспортуванні та зберіганні харчових продуктів використовуйте чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо).

Регулярно мийте й обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.

Використовуйте безпечну воду, не пийте води з неперевірених джерел. Вживайте бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду.

Не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.

Як уникнути кишкової інфекції, купуючи готову їжу?

Не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях несанкціонованої торгівлі. Хот-доги, пиріжки, біляші та інший фаст-фуд, який можна придбати в кіоску або на вуличному ярмарку, завжди є потенційно небезпечними для здоров’я, якщо ви не впевнені, в яких умовах вони зберігалися і готувавалися.

У магазині кладіть готові страви до кошика вже після інших продуктів, які ви хочете придбати. Так вони якнайдовше залишатимуться охолодженими.

Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках, де якість і свіжість продуктів не перевіряється, а самі продавці працюють без медичних оглядів і в антисанітарних умовах.

При появі симптомів захворювання необхідно одразу звертатися до лікаря. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких і дорогих людей!!!!