Навчання щодо змін в щорічному декларуванні доходів

 

21 листопада 2023 року в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Рівненській області відбулось он-лайн навчання щодо змін в щорічному декларуванні доходів у зв’язку з тим, що 10 жовтня 2023 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України №3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану (далі-Закон). Закон набув чинності з наступного дня після його опублікування.

Навчання проводив головний спеціаліст сектору з питань запобігання та виявлення корупції Олександр Мельничук. Він наголосив присутнім, що кампанія декларування за 2023-2022 роки триватиме до 31 січня 2024 року. До зазначеної дати декларанти мають подати декларації за відповідні звітні періоди у 2021-2022 роках, у тому числі для проведення спец перевірок, крім тих осіб, які подали їх добровільно.

З відновленням декларування запускаються і механізми фінансового контролю. Подані декларації пройдуть логічний та арифметичний контроль для визначення показника рейтингу ризику. Декларації з найвищим показником ризику будуть відібрані для проведення повної перевірки, що дозволить перевірити законність набуття активів.

В завершенні навчання, спеціалісти управління задали питання щодо правильності заповнення декларацій. Зокрема, працівників цікавили питання щодо термінів відкриття Єдиного державного реєстру декларацій осіб, щодо заповнення декларацій особами, які виконують завдання в інтересах національної безпеки і оборони України, беруть безпосередню участь у веденні воєнних дій та членів їх сімей, тощо. На всі питання були отримані вичерпні відповіді.