Щодо спрощення реєстрації сортів

 

Для реалізації норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин та насінництва і розсадництва у відповідність із положеннями законодавства Європейського Союзу» розроблено новий механізм реєстрації сортів, а саме Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 5 липня 2023  №1344 затверджено Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту.

Порядком передбачено, що заявник:

  • має право відвідувати структурні підрозділи, де проводиться кваліфікаційна експертиза за попереднім погодженням з експертним закладом;
  • має право отримувати за своїм запитом інформацію про хід та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи, в тому числі отримувати фотографії, витяги з польових журналів та іншої документації стосовно поданих ним сортів;
  • може виконувати дослідження з кваліфікаційної експертизи самостійно під контролем експертного закладу;
  • має право направляти експертному закладу зауваження щодо результатів, отриманих під час проведення досліджень, протягом двох місяців від дати одержання такого звіту;
  • може надсилати експертному закладу клопотання про врахування результатів кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Міжнародної конвенції з охорони нових сортів. Це стосується сортів, які включені в загальний каталог сортів Європейського Союзу або підтверджені Міжнародним союзом з охорони нових сортів рослин (UPOV). На підставі зазначеного клопотання експертний заклад самостійно надсилає запит на отримання результатів експертизи до компетентного органу за встановленою формою.

Кваліфікаційна експертиза сорту включає комплекс польових і лабораторних досліджень з метою встановлення відмінності, однорідності та стабільності сорту, а у певних випадках – також визначення показників придатності сорту для поширення в Україні. Тобто, кваліфікаційна експертиза є складним і довготривалим процесом, що займає кілька років. Але завдяки внесеним змінам, сорти, які вже успішно пройшли кваліфікаційну експертизу, проведену компетентним органом (тобто внесені в загальний каталог сортів ЄС або підтверджені UPOV), не потребують проходження експертизи в Україні. Відповідно, тепер сільгоспвиробники можуть значно швидше  використовувати найновіші сорти.