Прогноз розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур на червень 2023 року

 

Травень 2023 року виявився теплим  та значно сухим . Відсутність ефективних опадів, сонячна погода сприяли втраті вологи з верхніх шарів ґрунту. Нестача вологи в ґрунті гальмує проростання насіння пізніх культур, стримує повноцінний ріст та розвиток с/г рослин, хоча їх фазовий розвиток проходить в строки  близькі до середньобагаторічних.

Зазначені погодні умови сприяли стриманню  розвитку хвороб сільськогосподарських рослин та шкодочинності  шкідників.

Зернові культури

            На озимих та ярих зернових колосових культурах під час колосіння, цвітіння рослин та наливу зерна розвиватимуться та шкодитимуть клопи шкідлива черепашка, гостроголовий, мавський. В червні прогнозується відкладання клопами яєць, відродження і вихід на колос  личинок. При пошкодженні ними зерна в колосі погіршується якість клейковини, посівні властивості зерна. Для збереження технологічних і посівних якостей зерна де поширений клоп шкідлива черепашка, посіви озимої пшениці за наявності 4-6 личинок/м2 обприскують препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні»

Хлібні жуки (кузька) в період цвітіння та формування зерна колосових культур виходитимуть з грунту на колоски та живитимуться зерном. При цьому спочатку пошкоджуватимуть зав’язь, а пізніше зерно, яке формується, внаслідок чого знижується урожай.

На посівах ярих зернових культур шкодочинними залишаються: п’явиці, злакові мухи, хлібні блішки, попелиці, тріпси.

За помірно-теплої, вологої погоди в посівах зернових колосових культур залишається загроза розвитку та поширення хвороб – борошнистої роси, септоріозу, бурої листової іржі, піренофорозу, якими уражено 2-4% максимально 10% рослин, на 12-15% максимально 25% обстежених  площ озимої пшениці.  Ці хвороби та гельмінтоспоріоз, сітчаста плямистість, ринхоспоріоз розвиватимуться на ярині здебільшого в загущених посівах. В посівах зернових культур де посів проводився  неякісно протруєним насінням, можливий розвиток сажкових хвороб. За високої зволоженості під час наливу зерна на колосках розвиватимуться альтернаріоз,фузаріоз, септоріоз, оливкова пліснява. Особливо небезпечним може бути раннє ураження колоса фузаріозом, зокрема, у фазу цвітіння, що створюватиме передумови формування щуплого неповноціного зерна з низькою чи зовсім втраченою життєздатністю. Запізнення з обприскуванням від цих  хвороб, під час цвітіння викликає зниження ефективності обробки фунгіцидами, оскільки більш пізні обробки не впливають на розвиток патогена. Для попередження забруднення зерна фузарієвими мікотоксинами посіви захищають фунгіцидами. За швидкого наростання захворювань листкової поверхні, а також колоса, висока ефективність оздоровлення рослин досягається обприскуванням фунгіцидами під час формування зернівок.

Зернобобові культури

            Відродженню личинок бульбочкових довгоносиків  сприятиме дощова погода, які згодом заляльковуватимуться. Вихід жуків нового покоління відбудеться у другій половині червня. Горохова попелиця заселятиме пагони, квітки, листки, молоді стручки гороху. Жуки горохової зернівки живитимуться пилком і пелюстками гороху, а за жаркої погоди (не нижче 21°С), за температури повітря 18-27°С відкладатимуть яйця. За сухої, спекотної погоди можлива шкодочинність акацієвої (бобової) вогнівки і горохової плодожерки.

За високої вологості повітря і температури 18-25 °С в загущених посівах гороху рослини хворіють на аскохітоз, пероноспороз, борошнисту росу.

В період бутонізації – початку цвітіння проти горохового зерноїда (2-3 жука /10 п. с.), попелиці(250-300 екз/10 п. с.), трипса2 екз/квітку, горохової плодожерки, акацієвої вогнівки(25-30 яєць/м2) обробляють дозволеними інсектицидами.

 

Посівам сої шкодитимуть росткова муха, бульбочкові довгоносики, люцерновий клоп, попелиці, гусениці підгризаючих совок та інші. За умов підвищеної вологості, частих опадів, температури 18-26 °С у посівах сої на рослинах розвиватимуться аскохітоз, пероноспороз, церкоспороз.

Проти бульбочкових довгоносиків(8-15 жуків/м2), люцернового клопа (2-5 екз/рослин), попелиць (250-300 екз/10 п. с.) акацієвої вогнівки (25 – 30 яєць/м2) посіви сої обробляють дозволеними інсектицидами. На посівах оприскування проводять відразу після виявлення сисних шкідників.

На багаторічних травах (люцерні, конюшині, експарцеті) у фазах стеблування-бутанізації розвиватимуться і шкодитимуть жуки і личинки довгоносиків, листогризучих гусениць, совок, клопів, попелиць та інших. За прохолодної, дощової погоди поширюватимуться плямистості, антракноз, аскохітоз, пероноспороз.

Технічні культури

Рослини буряків продовжуватиме заселяти бурякова листкова попелиця, бурякова щитоноска, бурякова мінуюча муха, також можлива осередкова шкодочинність листогризучих і підгризаючих совок, особливо на посівах кормового буряка, де посів проводився нетоксикованим насінням.

Поширенню церкоспорозу, плямистостей листя на посівах цукрових буряків сприятиме тепла погода з достатньою вологістю повітря. Ураження пероноспорозом цукрових буряків відбудеться у вологу, прохолодну погоду, а борошнистою росою, фомозом, та фузаріозною гниллю коренів у посушливу, жарку погоду. Через недостатнє забезпечення рослин елементами живлення за умов посухи чи зливових дощів можливий прояв голодування рослин.

Розпушенням міжрядь відповідно до технології знищують яйця і личинок пластинчастовусих, коваликів інших. За потреби проводять захисні обробки крайових смуг чи всього поля (ЕПШ бурякової листової попелиці 5% заселених рослин, мінуючих мух – 30% заселених рослин).

При появі ознак на листку буряків пероноспорозу, борошнистої роси, церкоспорозу на 3-5% рослин посіви обробляють дозволеними фунгіцидами. За наростання хвороб проводять повторно (бажано іншим фунгіцидом). Проти листогризучих і підгризаючих совок за появи гусениць – проводити хімічні обробки інсектицидами.

На рослинах соняшнику розвиватимуться геліхризова попелиця, клопи, цикадки, трипси, павутинний кліщ,поширенню яких сприятиме тепла з періодичними опадами погода. Сходи посівів пошкоджуватимуть дротяники, несправжні дротяники, осередково підгризаючі і листогризучі совки. Тепла з частими опадами і підвищеною вологістю повітря погода призведе до ураження пероноспорозом, фомозом, іржею.

У разі заселення клопами і геліхризовою попелицею понад 20% рослин за чисельністю 40-50 екз. на рослину та відсутності ентомофагів до цвітіння культури проводять обробки інсектицидами. Під час масового відкладання яєць лускокрилими випускають яйцеїда-трихограму. Гусениці першого покоління лучного метелика за чисельності 8-10 екз/ м2 , обробляють дозволеними інсектицидами. З метою попередження розвитку хвороб таких як:  фомоз, фомопсис,  пероноспороз, біла, сіра гнилі рекомендовано до цвітіння культури провести захисні обробки в разі появи ознак хвороб. За необхідності повторно проводять обробки через два тижні.

Стручки озимого ріпаку в осередках пошкоджуватиме капустяна стручкова галиця, насінєвий прихованохоботник, капустяна попелиця, осередково совки, ріпаковий пильщик інші. За випадання частих дощів, рос на фоні помірно-теплої погоди розвиватимуться  пероноспороз, фомоз, за частих дощів у період  дозрівання культури можливий розвиток альтернаріозу. За побуріння 70 % стручків і вологої погоди перед збиранням (за 14 днів)  проводять десикацію.

Картопля та овочеві культури

            Картопля, томати, баклажани заселятиме колорадський жук. За масового з’явлення личинок першого-другого віків (10-20 екз. на рослину  з 8-10% заселених кущів), захищають дозволеними інсектицидами.

На капусті повсюди розвиватимуться і шкодитимуть гусениці біланів, молі, совок та попелиць в осередках клопи, стебловий капустяний прихованохоботник та білокрилка. За чисельності гусениць совок 1-2 на ранній, 2 і більше екз. на пізній капусті, за 5% і більше заселених рослин, молі, біланів 2-5 екз. на 10% рослин; проти попелиць в разі заселення 5-10 % рослин посіви захищають інсектицидами.

Відбуватиметься розвиток хвороб картоплі і томатів – фітофтороз, макроспоріоз, огірків  – пероноспороз, бактеріоз, цибулі  – пероноспороз , за умов теплої  (15-20°С) вологої погоди (відносна вологість повітря понад 87%). Картоплю від хвороб профілактично (у фазі бутонізації-цвітіння), томати за появи перших ознак фітофторозу, захищають дозволеними фунгіцидами. Перше обприскування огірків від хвороб проводять у фазі 2-3 справжніх листочків , через 10-12 днів після попередньої обробки  – проводять другу . На капусті, цибулі до препарату додають прилипачі.

Плодові насадження

            Молоді жуки яблуневого квіткоїда в кінці червня перейдуть у літню діапаузу. Метелики білана жилкуватого відкладатимуть  яйця і заляльковуватимуться гусениці золотогуза, розанової листокрутки, шовкопрядів, яблуневої молі, згодом вилітатимуть метелики і відкладатимуть яйця. Чисельності і шкодо чинності  сисних комах (кліщів, попелиць, медяниць, щитівок) сприятиме тепла і посушлива погода. У першій декаді червня за підвищення температури продовжиться літ метеликів І  покоління яблуневої плодожерки. В кінці першої декади червня- на початку другої можливе відродження та шкідливість гусениць  на плодах яблуні . Личинки яблуневого і грушевого пильщиків пошкоджуватимуть плоди, виїдаючи насіннєву камеру. Закінчивши живлення (період опадання надлишкової зав’язі), вони заглиблюються в грунт на зимівлю. Вишнева муха відкладатиме яйця в плоди вишні і черешні середніх і пізніх сортів де розвиватимуться її личинки.  Під час масового вікладання яєць, на початку відродження гусениць шкідників сади обприскують інсектицидом з додаванням фунгіциду.

Суха, жарка погода сприятеме розвитку борошнистої роси, плодової гнилі. Прохолодна погода за значних опадів сприятиме ураженню кокомікозу, клястероспоріозу, кучерявості листків персика у кісточкових насадженнях. У зерняткових насадженнях поширюватиметься парша. Уражені гілки, пагони моніліальним опіком зрізати та спалювати.

Багатоїдні шкідники

            Підгризаючі та листогризучі совки. Через низькі температури літ метеликів підгризаючих (озимої, окличної) та листогризучих (совки-гамми, капустяної, С- чорне, інших) совок обліковувався в кінці травня місяця, літ проходитиме у червні місяці. Оптимальні умови для льоту метеликів: температура 18-25 0С, відносна вологість повітря у межах 70-90% та наявність квітучої рослинності. За утримання прохолодної та дощової погоди літ буде неінтенсивний та розтягнутий, яйцепродуктивність самиць, чисельність відроджених личинок і їх шкідлива активність – зниженими, а відповідно, небезпека – мінімальною. Зниженню чисельності та шкідливості лускокрилих сприяють агротехнічні прийоми (міжрядне розпушення просапних, знищення бур’янів та нектароносів), механічні (встановлення коритець з шумуючою мелясою) та біологічні (випуск яйцеїда-трихограми).

За наявності гусениць підгризаючих совок в посівах буряків 1-2, кукурудзи, соняшнику, картоплі інших просапних культур 3-8, озимої пшениці 2-3 екз/ м2 гусениць, застосовують хімічні препарати. Інсектициди доцільно застосовувати в період відродження гусениць за появи другого віку, коли вони живляться відкрито і є найбільш уразливими, у вечірній період. Проти гусениць листогризучих совок використовують інсектициди у рекомендованих нормах

Стебловий (кукурудзяний) метелик літатиме та відкладатиме яйця, особливо на добре розвинуті рослини кукурудзи та товстостебельних бур’янів. За умов помірної, вологої погоди, температури 18-30 °С, вологості більше 70% інтенсивність льоту та відкладання яєць зростатиме. Ефективним прийомом для обмеження чисельності і шкодочинності гусениць кукурудзяного метелика є випуск трихограми на початку і вдруге, в період масового відкладання яєць (50-100 тис. самиць/га.). В разі неможливості випуску яйцеїда-трихограми, за перевищення економічного порогу шкідливості – 18% рослин, заселених яйцекладками, або 6-8 % рослин – гусеницями кукурудзяного метелика – проводять обприскування інсектицидами згідно «Переліку дозволених до використання в Україні»

Лучний метелик. Можливий осередковий літ, відкладання яєць, відродження та живлення гусениць у неугіддях, придороржніх смугах, посівах багаторічних трав, цукрових буряків та інших посівах. Обмеження масового розмноження шкідника досягнеться за вчасного виявлення вогнищ фітофага та суворого дотримання строків і норм витрати інсектицидів .

В червні місяці повсюди залищається можливість льоту та відкладання яєць метеликами чортополохівки. За покращення погодних умов гусениці можуть бути небезпечними на просапних культурах (сої, соняшнику), овочевих (томати). Проти личинок чортополохівки застосовують крайові або суцільні обробки інсектицидами згідно «Переліку дозволених до використання в Україні» на відповідних культурах для листогризучих шкідників.