Сигналізаційне повідомлення про початок відродження Американського білого метелика (Hyphantria cunea)

 

На території Рівненської області за відповідних погодних умов та накопичення суми ефективних температур проходитиме відродження гусениць американського білого метелика з яйцекладок на початку червня. Вкрай важливим для боротьби зі шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Вже друге покоління куди більш численне і приносить значно більше шкоди. Шкода яку завдає американський білий метелик , починається з гусениць, які живляться епідермісом листя та скелетують його, залишаючи лише жилки. Гусениці витягують тонкі нитки, що утворюють павутинні гнізда, що служать їм притулком та місцем для розвитку шкідника.

Гусениці молодших віків світло-жовті, голова, грудний щиток і грудні ноги чорні. Гусениця старших віків 30-40 мм завдовжки, з боків тіла – жовті смуги з помаранчевими бородавками, на яких розміщені тонкі світлі волосинки, голова і ноги чорні. Тривалість розвитку гусениць складає 40-50 днів, розвиток лялечки триває 9-14 діб, після чого відбувається вихід метеликів другого покоління. За наявних погодних умов літ метеликів другого покоління АБМ очікується в І декаді серпня. Самки другого покоління відкладають більше яєць – до 2500, тому гусениць шкідника набагато численніше та шкодичинніше ніж в першому.

Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження американський білий метелик надзвичайно шкодочинний багатоїдний шкідник, може пошкоджувати більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, особливо полюбляє шовковицю, клен, волоський горіх, плодові дерева. Пошкодження зелених насаджень від гусениць призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність плодових культур, захисна, декоративна, естетична функція зелених насаджень. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

З метою запобігання поширення шкідника та можливим втратам урожаю управління фітосанітарної безпеки рекомендує при виявленні на зелених насадженнях ознак павутинних гнізд проводити їх обрізку та знищення з подальшим спалюванням в той період, коли гусениці знаходяться в гнізді. Обробку плодових садів та лісосмуг проводити інсектицидами згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», звертаємо увагу на те, що боротьба з АБМ хімічними препаратами є проблематичною через санітарну зону в населених пунктах, тому рекомендується застосовувати біопрепарати, дія яких дає добрий результат проти гусениць молодших поколінь, але діють повільніше.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.