Сигналізаційне повідомлення про початок льоту яблуневої плодожерки (Cydia pomonella)

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що в плодових насадженнях з 1 червня почався літ метеликів яблуневої плодожерки. Інтенсивний літ метеликів відбувається з 19 до 24 години в тиху суху погоду. Метелики живляться краплинною вологою. Яйцекладка самок розпочинається на 3-6 день після вильоту. Ембріональний розвиток проходить 9-12 днів. Після відродження гусениці деякий час тримаються на поверхні плода, потім вгризаються в м’якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Живлячись під шкірочкою плода 2 – 3 доби, гусениця вигризає невелику камеру, після цього прогризає звивистий хід і переходить у насіннєву камеру, де живиться насінням. Після цього вона переходить у другий, а іноді й у третій плід. Живлення зазвичай триває 21 – 23 доби. Пошкоджені плоди обпадають, загалом втрати врожаю можуть досягати 60 – 70%.

Відродження гусениць із яєць при оптимальних погодніх умовах очікується в кінці другої декади червня. В період відродження гусениць проводять першу обробку плодових дерев проти першого покоління яблуневої плодожерки інсектицидами.

Хімічні засоби захисту потрібно використовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.