Щодо цін на продукти харчування та соціально значущі товари по Рівненській області

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що під час здійснення моніторингу цін на продукти харчування в т.ч. цін на соціально значущі товари по Рівненській області виявлено:

  1. Станом на 28.02.2022 ціни на соціально значущі товари такі як: хліб, масло вершкове, молоко, батон – залишались без суттєвих змін, однак, 01.03.2022 почали підвищуватись по окремим торгівельним точкам, особливо в населених пунктах, віддалених від обласного центру;
  2. Підвищені ціни на: олію соняшникова; борошно пшеничне та яйця курячі.
  3. Крупа гречана в більшості торгівельних закладів відсутня або ціна значно завищена від 55 грн до 80 грн.

В багатьох торгівельних закладах змінено режим роботи (в сторону скорочення).

Деякі  продуктові магазини не здійснюють реалізацію товарів (зачинені).

Окрім цього, було зафіксовано зростання ціни на продукти харчування, не віднесені до соціально значущих товарів, однак, які користуються попитом серед населення, а також  на інші вкрай необхідні у воєнний час речі: такі як сіль, крупи, консерви, сірники та ряд інших.

Підняття цін спостерігається в таких магазинах: АТБ, «Добробут» смт Квасилів, «Капітан» с Познань, «Чудо Нива», «Ветеран» м. Острог, «Silken», Соняшник с. Оженіно, Уккоопспілка с.Гільча-2 та багато інших. Інформація про підняття цін надходить звідусіль: як від мешканців Рівного так і від мешканців сіл та районів Рівненської області.

Окрім цього, найбільшою проблемою є відмова продажу товарів шляхом безготівкових розрахунків, платіжні термінали відключено. Така ситуація склалась по всій області – це торгівельні мережі «Наш Край», «Стовпинські ковбаси», магазини: «Копійка», «Подільський фермер», «Макарон», «Полуничка», «Базилік», «Атлант», «Дарина», «Гастроном №1», «Ера», «Хортиця», «Богдан», «Полоскун», «Овіс», «Капітан», «Їжачок» та велика кількість інших в т.ч. в районах.

Окрім цього, в деяких торгівельних  закладах взагалі відсутні цінники на товар, відповідно ціна невідома, відповідно може збільшуватись без обмежень.

На деяких АЗС відсутнє ДП, ціни на газ скраплений та ДП значно зросли.

Окремо слід відмітити торгівельну мережу магазинів «Єва»!

Найбільша кількість обурень з боку споживачів надходить саме на магазини «Єва». В даних торгівельних закладах значно (до 100%) завищені ціни на продукцію та відмова в можливості скористатись платіжними терміналами!

Звертаємо увагу, що відмова у безготівковому розрахунку свідчить про обмеження прав споживача та є порушенням вимог законодавства, за яке передбачена відповідальність, встановлена ст.. 23 Закону України «Про захист прав споживачів».

З огляду на викладене, Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, в надтяжкий для всієї країни час, звертається до суб’єктів господарювання із вимогою ДОТРИМУВАТИСЬ вимог чинного законодавства, не займатись спекуляцією під час реалізації товарів споживачам, не зловживати монопольним становищем на ринку товарів та не підривати моральний дух українців!

Нагадуємо та попереджаємо суб’єктів господарювання, у разі необхідності щодо забезпечення життєдіяльності населення Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області вимушене буде вдатись до проведення позапланових заходів контролю та притягнення винних у порушенні законодавства до відповідальності.

В свою чергу, рекомендуємо споживачам уникати вищеперерахованих закладів торгівлі, не даючи можливість нечесним та недобросовісним суб’єктам господарювання заробляти гроші в скрутний для громадян час.