Фітосанітарний стан області

 

В другій декаді листопада продовжувала утримуватись помірно тепла,  суха для даного періоду, погода. Середня декадна температура повітря  відповідала 3-4° тепла, що в двічі більше за норму.  В області не випав жоден дощ,  проте середня вологість повітря  залишалася високою  на рівні 82-84%.

Гідротермічні показники перших двох декад  листопаду  не мали негативного впливу на розмноження і розселення  мишоподібних гризунів, триває поступове зростання  заселеності сільськогосподарських угідь  та чисельності  жилих нір в колоніях.

Заселеність обстежених площ посівів озимої пшениці (1,1 тис. га.), не перевищує 27% з чисельністю 2-3 жилі колонії на гектар та по 3-5 жилих нір в колонії. Обстежені посіви озимого ріпаку (0,7 тис. га.), заселені на 43% з чисельністю 2-3 жилі колонії на гектар та по 4-6 жилих нір в колонії, це вже практично досягає  економічного порогу шкодочинності .

Неорні землі  та багаторічні трави мають 100%  заселення обстежених площ з чисельністю 5-7 жилих колоній на гектар.

Сільгосптоваровиробникам  рекомендуємо  регулярно проводити  моніторинг сільськогосподарських  угідь та при наявності 3-5 і більше жилих колоній на 1 га  проводити захисні заходи.  Підбір препаратів (родентицидів) необхідно  проводити згідно «Переліку пестицидів  і агрохімікатів, дозволених до використання  в Україні» з дотриманням регламентів  їх застосування, правил техніки безпеки  та санітарно – гігієнічних вимог.

Висока відносна вологість  повітря  та «оптимальні» і «достатні»  запаси продуктивної вологи  в посівах озимих культур сприяють подальшому  ураженню рослин пшениці – септоріозом, кореневими гнилями, бурою листковою іржею на 2- 3%  та озимого ріпаку фомозом та альтернаріозом до 6%,  на 22% обстежених площ,  що призводить до накопичення збудників цих хвороб і зростання їх зимуючої інфекції.