Планова перевірка характеристик продукції: електричне та електронне обладнання у тому числі низьковольтне

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що згідно секторального плану державного ринкового нагляду на 2020 рік відділом ринкового та метрологічного нагляду проведена планова перевірка характеристик продукції: електричне та електронне обладнання у тому числі низьковольтне.

Перевіркою встановлено:

розповсюдження продукції – мережевий зарядний пристрій з 2 USB роз’ємним кабелем ТМ «TORNADO», модель TD-20 – без зазначення найменування, зареєстрованого комерційного  найменування та зареєстрованої торговельної марки і контактної поштової адреси виробника та імпортера на електрообладнанні та його пакуванні, а також без нанесення на це електрообладнання та його пакування – знаку відповідності технічним регламентам, що не відповідає вимогам п.12, п.19, п.20, п.28, п.43 Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 №1067. Зразок продукції відібраний для проведення експертизи (випробування).

За результатами експертизи (випробування) Державного підприємства «Рівненський науково-виробничий центр стандартизації метрології та сертифікації» мережевий зарядний пристрій з 2 USB роз’ємним кабелем ТМ «TORNADO», модель TD-20, штрих код 20009848277462, виробник: P.R.C., за перевіреними показниками не відповідає вимогам ДСТУ EN 60335-1:2015, ДСТУ EN 60335-2-29:2015 п. п. 7.14 доп., 10.2, 10.102, а саме: висота символів нанесених на прилад не відповідає вимозі, а також, відхилення середньоарифметичного значення вихідного струму від номінального вихідного постійного струму  перевищує 10%. Згідно сценарного плану ймовірності виникнення ризику, що може становити продукція – мережевий зарядний пристрій з 2 USB роз’ємним кабелем ТМ «TORNADO», модель TD-20, може становити низький рівень загрози, що є порушенням п.4 Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 №1067.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області, відповідно до вимог законодавства про державний ринковий нагляд, суб’єкту господарювання надано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом заборони надання продукції на ринку.

Суб’єкт господарювання відшкодував вартість відібраних зразків та витрати пов’язані з проведенням експертизи шляхом перерахування коштів до державного бюджету.

До відома споживачів!!!

Рекомендуємо споживачам під час придбання електрообладнання звертати увагу на маркування, яке нанесено на електрообладнання та його пакування.

Згідно вимог Технічного регламенту низьковольтного електричного обладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня  2015 №1067 на електрообладнанні його пакуванні або в документі, що супроводжує таке електрообладнання має бути нанесено:

  • знак відповідності технічним регламентам;
  • тип, номер партії чи серійний номер або інший елемент, який дає змогу його ідентифікувати;
  • найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу виробника;
  • електрообладнання повинно супроводжуватися інструкціями та інформацією про безпечність, складеними згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов;
  • найменування, зареєстроване комерційне найменування чи зареєстровану торговельну марку (знак для товарів і послуг) та контактну поштову адресу імпортера.

Контактні дані наводяться згідно з вимогами закону щодо порядку застосування мов, зазначені інструкції та інформація про безпечність, а також будь-яке маркування повинні бути чіткими, зрозумілими та дохідливими.

Нагадуємо споживачам, що після зарядження телефону необхідно обов’язково дістати зарядний пристрій з розетки. Якщо зарядний пристрій підключений до мережі, але не заряджає телефон, він може стати джерелом пожежі. Займання може статися через коротке замикання, при постійному нагріванні конденсатор може роздутися і лопнути.

Ні в якому разі не залишайте зарядний пристрій в розетці, адже дитина може засунути в роз’єм тонкий металевий предмет та отримати удар струмом.