Результати проведених випробувань іграшок дитячих

 

Відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області відповідно до секторального плану на 2020 рік була проведена планова перевірка характеристик продукції у суб’єкта господарювання, що здійснює реалізацію іграшок дитячих у м. Рівне, під час якої були відібрані зразки іграшок для дітей віком до 36 місяців для проведення лабораторних досліджень.

В ході перевірки встановлене розповсюдження продукції – іграшки «Брязкальце» артикул 8368А-4, 3м+, ТМ BABYS TOYS, дата виготовлення грудень 2018 (виробник SHANTOU JINXING PLASTICS Co., LTD, адреса виробника: INDUSTRIAL DISTRICT, PENGFARD, WAISHA, SHANTOU, GUANGDONG, CHINA), яка за результатами проведених випробувань не відповідала встановленим вимогам безпечності.

Експертиза (випробування) нехарчової продукції проводилася Державним підприємством «Укрметртестстандарт» (м. Київ, вул. Метрологічна, 4). За результатами проведення експертизи встановлено, що іграшка «Брязкальце» за маркованням не відповідає вимогам п. 19, п. 38 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018 №151, а саме не зазначене найменування та адреса імпортера, зареєстрована торгова марка та попредження щодо вікового призначення та наявності дрібних частин, нанесене на паковання іграшки, не відповідає закону про порядок застосування мов.

Крім того, за показником  «рівень звукового тиску» іграшка не відповідає вимогам ДСТУ EN 71-1:2018 (EN 71-1:2014 +А1:2018, IDT) “Безпечність іграшок. Частина 1. Механічні та фізичні властивості”, а саме: за показником Акустика 4.20.2 Межі рівня звукового тиску випромінювання. 4.20.2.6 – “Брязкальце “Слоненя” – А-зважений рівень звукового тиску LpА, що утворюється у 50 см від брязкальця, яке тримають у руках, фактично 85,3 (+-0,9) дБ (при нормі не вище 85 дБ); С – зважений піковий рівень звукового тиску LpСреак, відповідно до п.8.28.2.3 у 50 см від брязкальця – фактично 113,1 (+-0,9)дБ (при нормі не вище 110 дБ).

Відповідно до «Методики вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2012 № 1407, за результатами випробувань була проведена оцінка ризику та складений сценарний план. Оцінкою критеріїв ризику визначено, що продукція – іграшка іграшка «Брязкальце» становить середній рівень загрози.

Відповідно до вимог законодавства про ринковий нагляд та з урахуванням середнього рівня загрози для споживачів, суб’єкту господарювання – розповсюджувачу продукції було надано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів – тимчасова заборона та обмеження надання продукції на ринку. Вартість відібраних зразків та витрати, пов’язані з проведенням експертизи були повністю відшкодовані суб’єктом господарювання до державного бюджету.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області було направлено повідомлення щодо розповсюдження цієї продукції до Національної інформаційної системи державного ринкового нагляду Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для інформації та проведення перевірок за ланцюгом постачання.