Результати дослідження (випробування) іграшки за показниками хімічної безпеки

 

Відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області відповідно до секторального плану на 2020 рік  проведена планова перевірка характеристик продукції у суб’єкта господарювання, що здійснює реалізацію дитячих іграшок у магазині міста Рівного.

Під час проведення перевірки був відібраний зразок продукції іграшка – машина 27-16-17А на батарейках, дата виготовлення 2018, штрих код 6903161402017, виробництво Китай, для проведення лабораторних досліджень.

За результатами випробувань Державного підприємства «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту споживачів» іграшка –  машина 27-16-17А на батарейках, за маркованням не відповідає вимогам п. 10, п. 19 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого  2018 р. №151, а саме на іграшці та її пакуванні відсутнє найменування та адреса виробника та імпортера, а також зареєстрована торговельна марка виробника та імпортера.

За показником хімічної безпеки (масова частка біс (2-етил-гексил) фталату (DEHP)) за результатами випробувань становить 0,95 % (нормативним документом передбачено не більше  0,1%), що не відповідає вимогам п. 17, Додатку 2 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 р. №151 (REGULATION (EC) № 1907/2006 OF THE EUROPEN PARLAMENT AND OF THE COUNCIL of 18 December 2006 concerning the Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH)).

Згідно сценарного плану ймовірності виникнення ризику, що може становити продукція-іграшка машина 27-16-17А на батарейках, дата виготовлення 2018, штрих код 6903161402017 може становити високий рівень загрози.

Фталати підвищують ризик розвитку проблем ендокринної системи, негативно впливають на печінку, а також можуть стати причиною алергії та ураження органів дихання.

Відповідно до вимог законодавства про ринковий нагляд та з урахуванням високого рівня загрози для споживачів, суб’єкту господарювання як розповсюджувачу продукції надано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом заборони надання продукції на ринку.

Інформацію щодо розповсюдження іграшки яка становить високий рівень загрози внесено до Національної інформаційної системи державного ринкового нагляду Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Суб’єкту господарювання направлено лист щодо необхідності  відшкодування до Державного бюджету України вартості відібраних зразків та витрат пов’язаних з проведенням експертизи.