Прогноз фітосанітарного стану агроценозів  в березні 2020 року

 

Календарна зима 2019-2020 року, за даними Рівненського обласного центру з гідрометеорології, відзначилася аномально теплою погодою. Впродовж  більшої частини зимового періоду перезимівля  озимини відбувалася за відсутності снігового покриву, мерзлоталому ґрунті та при незначній сумі від`ємних температур повітря. За  такої не типової зими  ризиком для майбутнього врожаю  є інфекційний запас грибкових хвороб  та шкідники, умови для перезимівлі яких були  сприятливими, на даний час весь зимуючий склад шкідників знаходиться в місцях зимівлі,  протягом вегетаційного періоду 2020 року слід очікувати збільшення чисельності та шкодочинності шкідників та хвороб в посівах с/г рослин.

Навесні особливу увагу слід приділити багатоїдним шкідникам. Серед яких потенційно небезпечними залишаються мишоподібні гризуни, дротяники, личинки травневого та червневого хрущів. Осінніми обстеженнями виявлено локальні осередки шкідників, тому за сприятливих погодних умов перезимівлі та достатньої кількості вологи протягом весняного періоду слід очікувати прояви шкодочинності, особливо на полях сильно забур`янених пирієм. Відповідно перед початком посіву просапних та овочевих культур слід провести весняні розкопки на визначення чисельності шкідників та за необхідності  перед посівом додатково провести протруєння насіння протруювачем інсектицидної дії.    Сприятливі умови перезимівлі призведуть до збільшення чисельності та шкодочинності підгризаючих совок в посівах.

Нестабільний  температурний режим у зимовий період сприяв проявленню і розвитку  хвороб у посівах озимих культур. За слабкого розвитку  хвороб  в посівах озимих зернових відзначали ураження  рослин  септоріозом, борошнистою росою,  кореневими гнилями. У разі встановлення стабільно теплої погоди з надмірним зволоженням та при  недотриманні агротехнічних заходів відбуватиметься подальше ураження рослин зазначеними та іншими хворобами. Сприятливими до   розвитку  борошнистої  роси  є  температура повітря  від 0⁰С і відносна вологість повітря 50–100 %,  септоріозу –   температура +9–28⁰С та часті дощі. Бура листкова іржа розвивається за температури +11–18⁰С та періодичного випадання дощів у період  вихід в трубку-налив зерна. Збудники плямистостей (темно-бура, сітчаста, смугаста) розвиваються за температури від +6⁰ С.  Зараження рослин  кореневими гнилями відбувається за температури від +15–22 °С та вологості ґрунту понад 40%. Найбільш інтенсивно коренева система уражується за надмірної вологості ґрунту або її різких коливаннях.

Вибір препаратів здійснюється з огляду на спектр захисної  їх дії та домінуючу хворобу. Для підвищення стійкості рослин до стресових умов, у період весняного кущіння посіви озимої пшениці можна обприскувати рідкими комплексними добривами з вмістом мікроелементів та регуляторів росту.

 

Відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики

та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Рівненській області