Інформуємо відправників

 

З 14.12.2019 на митницях ЄС (що на кордоні) відбудуться зміни по проходженню фітоконтролю.

Усі відправники вантажів мають бути зареєстровані в системі TRACES (https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/). В цій системі потрібно сформувати документ CHED і внести інформацію про вантаж, що прямує в ЄС і який потребує фітоконтролю на кордоні. (Інструкція користувача)

За попередньою інформацією, також під реєстрацію попадають піддони, на яких перевозиться вантаж (незалежно від потреби у фітоконтролі самого вантажу).

 

Довідково: Інтегрована комп’ютеризована ветеринарна система TRACES (Експертна система контролю торгівлі) – це трансєвропейська інформаційна мережа, яка ось уже 10 років контролює імпорт та експорт тварин і продуктів тваринного походження на території ЄС.

Метою системи є:

  • приведення у відповідність процедури ветеринарної сертифікації з рекомендаціями Кодексу здоров’я наземних тварин;
  • контроль та простежуваність тварин і продуктів тваринного походження;
  • допомога в ухваленні рішення щодо імпорту тварин і продукції;
  • попередження щодо централізованої оцінці ризику;
  • зниження обсягу адміністративної роботи.

Система спрямована на забезпечення інтегрованої зв’язку між комп’ютерною мережею ANIMO, що об’єднує ветеринарні влади і бази даних SHIFT за вимогами до імпорту.

До функціональних можливостей системи відноситься електронна сертифікація, оновлення інформації та попередження про небезпеку, оцінка та управління ризиком, автоматизація статистики, митна номенклатура.

В обов’язки органів прикордонного контролю 28 європейських країн входить перевірка ветеринарних і фітосанітарних сертифікатів по кожній партії товару, що перетинає кордони ЄС з метою безпеки ввезеної продукції. Система TRACES обробляє тисячі документів, що дозволяє відстежувати потоки худоби та продукції, імпортованої і реалізованої в ЄС.

Система TRACES дає можливість оперативно виявити фальшиві сертифікати і сигналізує про санітарно-ветеринарних загрози, а також допомагає в боротьбі з поширенням підробленої продукції. Робота системи сприяє поліпшенню торговельного обороту, що, в свою чергу, йде на користь економічному зростанню.

Охоплюючи понад 70 країн і маючи більш 29000 зареєстрованих користувачів, система TRACES централізує дані, спрощуючи і прискорюючи торговий оборот поголів’я, м’ясної та рослинної продукції. Система йде на користь, як національним адміністративним органам, так і бізнесу, оскільки її робота знижує економічне навантаження шляхом прискорення адміністративних процедур.