Інформація про фітосанітарний стан розвитку шкідників та хвороб с/г культур в Рівненській області станом на 21 листопада 2019

 

В звітний період, в Рівненській області за даними обласного центру з гідрометеорології, продовжувала утримуватись тепла суха погода. Середньодобові температури повітря були в межах +6-10º, що на 4-8º вище за середні багаторічні показники. Дощів не спостерігалося, лише дуже густі тумани та мряка. Такі погодні умови були сприятливі для доброго розвитку і вегетації с/г культур: озимі зернові культури перебувають у фазі третій лист — кущіння, а озимий ріпак продовжує формувати розетку листя, стан рослин добрий.

Моніторинг посівів озимої пшениці показав подальше їх заселення мишоподібними гризунами, заселеність посівів склала 15% обстежених площ, чисельність жилих колоній не перевищує однієї з чисельністю 2-3 жилі нори в колонії.

На 38% обстежених площ озимого ріпаку триває розмноження мишовидних гризунів, за середньої їх чисельності 2-5 колоній на гектар, та чисельності жилих нір в колоніях — 3-7 екз.

Оптимальна вологість повітря стримує інтенсивність розвитку хвороб на озимині.

Кореневі гнилі проявилися на 27% обстеженої площі з ураженням 2-5% рослин.

Озимий ріпак на 20% площ має інфекцію – фомозу з ураженням 4-9% рослин, альтернаріозу – на 13% площ та пероноспорозу – на 19% площ, де охоплено 7-10% рослин в слабкому ступені.