Про результати розслідування спалаху сальмонельозу в м. Дубно

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області попередньо повідомляло про спалах кишкової інфекції в м. Дубно серед відвідувачів магазину-кафетерію «На Паненській» .

Станом на 19.09 2019  кількість захворілих зросла до 9 випадків. Всі вони дорослі, дітей серед постраждалих немає. У трьох хворих, які першими поступили на лікування в інфекційне відділення Дубенської ЦРЛ, виділено збудник, який спричинив спалах, – сальмонелу ентерітідіс. Серед захворілих  – продавець вказаного закладу.

При отриманні повідомлення, спеціалісти Дубенського районного управління Держпродспоживслужби виїхали на об’єкт для епідемічного розслідування. Нами проведена позапланова перевірка – інспектування. В ході перевірки виявлено грубі порушення вимог щодо безпечності харчових продуктів. Зокрема, наявні приміщення закладу не дають змогу проводити  приготування страв та проводити харчування людей, так як відсутні м’ясний, рибний, овочевий цехи, окреме мийне відділення для кухонного та столового посуду. Грубо порушується технологія приготування страв. Не дотримується дезінфекційний режим та методика прибирання приміщень. Не проведений медогляд працівників. Не дотримується вимоги щодо належного зберігання сировини та готових страв.

По результатах перевірки підприємцю вручено припис щодо усунення виявлених недоліків, складено протокол про правопорушення у сфері безпечності харчових продуктів, винесено рішення про тимчасове припинення виробництва харчових продуктів. Від роботи відсторонено працівників для проведення медичного огляду.

Також на позачерговий медичний огляд направлено працівницю дитячого садочка, яка була на святкуванні хрестин та захворіла.

За кошти Держпродспоживслужби, відповідно до укладених договорів, відібрано такі проби для лабораторного дослідження в магазині –кафетерій «На Паненській», що у м. Дубно: 27 змивів з об’єктів, 6 проб харчових продуктів, із них 4 проби сировини, 2 проби питної води. На носійство збудників кишкових інфекцій обстежено 2 осіб з персоналу закладу. Про отримані результати повідомимо пізніше на нашому сайті.