Інформаціяпро фітосанітарний стан розвитку шкідників та хворобсільськогосподарських культур в Рівненській областістаном на 10 вересня 2019 року

 

За даними Рівненського обласного центру з гідрометеорології в першій  декаді вересня продовжувала утримуватись суха тепла погода. Середньодобові показники температури були на 4-5º вищими від багаторічних. Дуже слабенькі опади (1,3-2 мм) випали лише в окремих місцях. Вологість повітря утримувалась в межах 54-67%, вологозабезпечення грунту відповідало  градаціям ”недостатнє – незадовільне”.

На кінець  декади сума ефективних температур вище +10ºС досягла 1190º, що на 260º вище норми та на 145º менше минулорічних показників.

На посівах  озимого ріпаку рослини знаходяться у фазах: сходи-утворення розетки. Розпочалася сівба озимого ячменю.

На стерні після озимих культур відмічається зростання чисельності жилих колоній та нір мишоподібних гризунів, в середньому до 3-4, максимально до 8 колоній на гектар. Чисельність їх на стерні після ріпаку 2-3 жилі колонії на гектар. Заселення посівів озимого ріпаку не відмічено. Багаторічні трави вже мають ЕПШ, чисельність мишоподібних гризунів на таких площах 3-5 жилих колоній на гектар.

На посівах озимого ріпаку триває шкодочинність ріпакового пильщика, блішок, літ  метеликів біланів і капустяної молі.

Суха жарка погода сприяла відмиранню листя нижнього і  середнього ярусу рослин сої, на бобах спостерігається розвиток аскохітозу.

Посадки капусти пошкоджуються гусеницями біланів, капустяної молі та капустяної совки, відмічається розвиток фомозу та судинного бактеріозу.