Підсумки роботи

 

Проведено розширену нараду спеціалістів управління фітосанітарної безпеки та керівництва Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області щодо підсумків роботи управління за ІІ квартал 2019 року та за І півріччя 2019 року вцілому. Обговорено найактуальніші питання роботи як всього управління, так і кожного відділу зокрема.

Одним з найбільш дискусійних питань було затвердження та введення в дію нових форм уніфікованих актів перевірок дотримання вимог законодавства у сферах карантину та захисту рослин. Виокреслені основні зміни у формах уніфікованих актів конкретизовані питання державного нагляду (контролю) у сфері карантину рослин щодо:

  • проведення особами фітосанітарних заходів в карантинній зоні та в місцях виробництва і ділянках вільних від регульованих шкідливих організмів;
  • здійснення особами діяльності з виробництва та маркуванням дерев’яного пакувального матеріалу.

Акцентувалась увага на виконанні Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, кукурудзи та сої з України до КНР щодо встановлених ділянок, вільних від шкідливих організмів. Не менш актуальним було питання дотримання Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які застосовуються до підкарантинної продукції та під карантинних об’єктів на митному кордоні  та митній території, Євразійського економічного союзу.

Особливу увагу також було приділено карантинним організмам, що набувають все більшого поширення в Рівненській області – амброзії полинолистій, американському білому метелику, а також зауважено при проведенні обстежень на виявлення поодиноких видів роду повитиці.

Крім того, активного резонансу в суспільстві все частіше набувають проблеми мору бджіл внаслідок застосування пестицидів.

Спеціалісти також обговорювали низку робочих питань та ділились позитивним досвідом.

Проаналізувавши та підсумувавши, роботу управління визнано задовільною, визначено пріоритети діяльності управління на ІІ півріччя 2019 року.