Щодо спалаху сальмонельозу серед відвідувачів кафе «Гурман» (смт Мізоч Здолбунівського району)

 

В ході епідемічного розслідування спалаху сальмонельозу серед відвідувачів кафе «Гурман» смт Мізоч Здолбунівського району до встановлення основної причини  виникнення такої великої кількості постраждалих людей Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє про основні робочі версії, які могли призвести до виникнення та поширення сальмонельозу:

  1. Заклад відкритий з порушенням законодавчих вимог:
    • Заклад не зареєстрований як оператор потужностей ринку.
    • Наявних приміщень недостатньо для обслуговування такої великої кількості відвідувачів. Насамперед, це стосується приміщень харчоблоку, де створюються перехресні потоки між сировиною та готовою їжею, між чистим та брудним посудом.
    • Недостатньо холодильного обладнання та складських приміщень.
    • Не розроблено меню та технологічно-калькуляційні карти.
    • Не проведено навчання персоналу . Персонал не володіє елементарними вимогами та знаннями щодо технології приготування страв, температурного режиму зберігання сировини та готових страв, дотримання правил гігієни, вимог щодо миття та зберігання кухонного посуду та інвентарю та дезінфекційного режиму.
    • До приготування їжі та обслуговування відвідувачів були допущені працівники без медичного огляду.
    • Не проводився щоденний контроль за здоров’ям працівників.
  2. Частина страв, які готувалися на весілля, були швидкопсуючими (салати із соусами, заливний язик, помідори фаршировані м’ясним фаршем, млинці з м’ясом, фарширована риба та інші). Термін реалізації таких страв – до 6 годин. Саме ці страви стають хорошим поживним середовищем для розмноження хвороботворних бактерій.

Звертаємо увагу населення до більш уважного та поміркованого вибору закладу харчування при організації вечірок, великих святкувань! Мікробне забруднення страви не завжди викликає погіршення смакових якостей – небезпечні продукти можуть видаватися смачними та свіжими.

На великі гостини, а особливо, у літній період, не потрібно замовляти «епідемічнонебезпечні» страви, такі як холодці, зельци, заливні та фаршировані страви, салати з майонезом та іншими соусами, желе, кондитерські вироби з вершковим кремом тощо. В жодному разі не можна забирати їх із собою додому, вживати  наступного дня та ще пригощати ними інших людей!

Не готуйте майонез та інші соуси із сирих яєць самостійно, бо це дуже «ризикований» продукт!

Держпродспоживслужба з метою профілактики кишкових інфекцій та збереження здоров’я населення рекомендує:

  • дотримуйтеся правил особистої гігієни, ретельно мийте руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішими. Важливо самим дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів. Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів;
  • м’ясо, птицю, яйця необхідно вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки. Качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто для випічки. Кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити. Не їсти гоголь-моголь і не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з содою;
  • для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування сирого м’яса, сирої риби, готової продукції;
  • домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.), зберігати в холодильниках;
  • не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • дотримуйтеся чистоти на кухні, своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи, не допускайте появи мух, тарганів та гризунів у своїх помешканнях.

 

Держпродспоживслужба також звертається до приватних підприємців, власників об’єктів громадського харчування, ресторанного господарства:

Просимо відповідально відноситися та виконувати законодавчі вимоги щодо роботи Ваших закладів, своєчасно зареєструвати заклади в реєстрі об’єктів потужностей операторів ринку. Це надасть змогу Держпродспоживслужбі надавати необхідні консультації щодо функціонування Ваших закладів.

 

Нехай літні святкові гостини приносять усім жителям області справжнє гастрономічне задоволення, гарний настрій та приємні спогади!