Обережно, борщівник Сосновського!

 

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що при проведенні щорічнихх обстежень у 2018-2019 роках придорожніх та вуличних насаджень на території Рівненської області було виявлено тенденцію до збільшення розповсюдження злісного бур’яну борщівника Сосновського.

В кінці 1940-х радянський селекціонер П.П. Вавілов (не плутати з М.І. Вавіловим) з Інституту біології Комі АРСР переконав керівництво Всесоюзної академії сільськогосподарських наук імені Леніна (ВАСГНІЛ) в тому, що відновити зруйноване війною сільське господарство допоможе борщівник Сосновського – джерело дешевого і ефективного силосу для корму худоби. Як наслідок, керівництво СРСР запровадило вирощування борщівника Сосновського як ще однієї силосної культури, ігноруючи наукові перестороги.

Борщівник Сосновського («ведмежа лапа», «помста Сталіна», «окупант») – багаторічна рослина родини зонтичних із 2-5-річним циклом розвитку. Оскільки довжина листків борщівника часто сягає 2 м, інколи буває до 3,5 м, відповідно з’явилася народна назва «гераклова трава». З центральної бруньки на 3-5 році життя, рідше – на 2-3 утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Але якщо щось заважає йому зацвісти і виростити насіння, борщівник Сосновського рік за роком, до 12 років буде проростати знову і знову з одного і того ж кореня.

Борщівник – отруйний і небезпечний! Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, що під дією ультрафіолетового (зокрема, сонячного) випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Опіки, особливо у перші кілька діб, схожі на термічні, розвиваються поступово під впливом сонячного ультрафіолету. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань. Найбільша кількість постраждалих фіксується саме у літні місяці, адже саме в період спеки найбільш ймовірним є контакт шкірних покривів людини із отруйною рослиною. Часто потерпілі не розуміють, що одержали саме опік. До лікаря звертаються лише згодом, тому що на ранніх стадіях опік не завдає серйозного клопоту. У переважній більшості страждають відпочиваючі, рибалки та косарі. Клінічні ознаки проявляються лише згодом, через кілька годин чи навіть діб. Ознаками ураження шкірного епітелію борщівником є почервоніння, локальний набряк, пекучий біль; у важких випадках – пухирі з прозорою рідиною. Площа опіків може сягати 15-40% тіла. Загалом лікування триває 5-10 днів, але якщо люди зволікають і не звертаються вчасно за медичною допомогою, то розтягується до трьох тижнів. Іноді проводяться навіть оперативні втручання.

В середньому одна рослина виробляє близько 20 тисяч насінин. Якась частина з них розноситься по окрузі тваринами і людьми, але основна маса залишається і сходить поблизу материнської рослини, не залишаючи сусідам ні єдиного шансу на виживання. Вважається, що на наступний рік після дозрівання з нового насіння проростає приблизно половина. Ті, що залишилися в ґрунті і не проросли, зберігають схожість 5 років і навіть довше.

Помилки давніх років, безумовно, потрібно виправляти. Згідно із статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

З метою недопущення розповсюдження, для комплексної та ефективної боротьби із зазначеним бур’яном рекомендуємо розробляти та затверджувати регіональні програми боротьби. Такі програми затвердженні і впроваджуються на території Рівненського району (Шпанівська Великоомелянська та Корнинська сільські ради), якими виділені кошти та визначені конкретні заходи по боротьбі із цим злісним бур’яном.

Основними методами боротьби з поодинокими рослинами борщівника Сосновського є скошування та викопування коренів бур’янів на глибину 8-12 см. Для знищення великих масивів борщівника Сосновського, на ділянках, де дозволяють санітарні норми, можна застосовувати хімічний метод знищення злісного бур’яну гербіцидами. Найбільш ефективно цей метод проявляє себе при висоті борщівника до 0,5 м. Коли з якихось причин не вдалося вчасно провести захисні обробки, борщівник скошують, а після відростання першої пари справжніх листків обробляють гербіцидами. Такі обробки проводять два-три рази за сезон Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

05.07.2019 на спільній нараді під керівництвом в.о. голови Рівненської ОДА І. Тимошенко поряд із питанням небезпечності карантинного організму АБМ було порушена проблема злісного бур’яну борщівника Сосновського, за результатами якої було направлено лист-звернення з рекомендаціями до місцевих органів влади щодо небезпечності та необхідності боротьби з ним.