Фітосанітарний стан розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур в Рівненській області станом на 11 червня 2019 року

 

Напротязі першої декади в області утримувалась тепла волога погода. Середня декадна температура повітря перевищувала багаторічні показники на 4º і склала 20,1º. Подобові температурні коливання спостерігалися в межах 10-28º. Сума ефективних температурних показників вище +10ºС досягла 300º, що на 75º вище за норму та на 150º менше попереднього року.

Опади проходили дуже нерівномірно і носили ливневий характер, місцями спостерігався градобій, їх сума склала 24-27 мм або 110-115% до багаторічної норми. Середня декадна відносна вологість досягла 73%, а другої п’ятиденки — 80%. ГТК першої декади склав 1,3.

Озима пшениця знаходиться у доброму стані у фазі цвітіння, ячмінь на переважній  більшості площ колоситься. Цукрові буряки формують  111-1У пару листків за доброго стану. Картопля, в основному, проходить фазу утворення столонів — бутонізація, озимий ріпак формує насіння за доброго стану рослин.

На посівах озимих зернових культур та ячменю продовжується розвиток та низька шкодочинність клопів щитників, личинок п’явиць, попелиць та трипсів, відмічено появу поодиноких особин клопа черепашки.

В посівах озимого ріпаку тривало відродження личинок капустяної галиці та їх не висока   шкідливість: заселено 3-5% рослин та 2-3% стручків з чисельністю 2-6 екз. личинок на стручок.

На початку місяця розпочалося відродження личинок колорадського жука із яєць, на кінець декади воно носило масовий характер та підвищену шкодочинність.

Підвищення температурного фону спричинило зростання інтенсивності переселення крилатих особин бурякової попелиці на посіви кормових  і столових буряків, моркви та швидкому утворенню колоній на листках.

Посіви гороху інтенсивно заселяють імаго горохової зернівки, масово розмножується бобова попелиця. На квітучій рослинності  спостерігається літ і яйцекладка чортополохівки, місцями досить значна 10-15 екз. метеликів в полі зору, з 4 червня почалося відродження гусениць.

В посівах столових і кормових буряків, моркви та посадках капусти спостерігається інтенсивний літ білокрилки, з чисельністю 10-15 екз.на рослину.

На  рослини озимих зернових культур діагностується розвиток борошнистої роси, септоріозу та піренофорозу. Хвороби виявлені, в основному, на нижніх листках та нижньому міжвузлі. До 25-45% зросла ураженість рослин септоріозом та піренофорозом. В посівах ячменю прогресує борошниста роса, особливо на загущених посівах, де охоплено до 45% рослин по 1-11 балу та спостерігається  незначне ураження гельмінтоспоріозом та рінхоспоріозом (облямівковою плямистістю).

Останні дні травня та період з 5 по 9 червня включно  відповідають по погодніх умовах: (вологості та температурі повітря) ”критичним” дням для перезараження  картоплі фітофторозом, перший інкубаційний період обмежився шістьма днями. Співвідношення температури та вологості повітря першої декади червня може сприяти епіфітотії розвитку фітофторозу в подальшому.

На початку першої  декади червня (пізніше останніх років) розпочався літ та триває слабка яйцекладка совок: озимої і окличної. Інтенсивність льоту метеликів 1-3 екз на добу на феромонні пастки.