Американський білий метелик обживає  Рівенщину

 

Останнім часом спостерігається   поширення на території  Рівненсько області небезпечного американського білого метелика   Цього року він був виявлений у Сарненському та Гощанському районах.

Американський білий метелик дуже красивий на вигляд — білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги й черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням.Розмах крил метелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжина тіла 9–15 мм. Метелики літають тільки вечорами та вночі.

Незважаючи на зовнішню красу, це надзвичайно агресивний шкідник, який  пошкоджує понад 140 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, — шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева: яблуня, груша, слива, айва, черешня.

В умовах Рівненсько області він розвивається у 2-х поколіннях: перше з’являється в травні, друге – всередині липня/на початку серпня.

Ознаки наявності шкідника

Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м. Так вони захищають себе від впливу зовнішніх факторів та забезпечують можливість розмножуватися. При відносній вологості повітря (понад 50%) розвиток гусені пригнічується, а іноді й навіть призводить до їх загибелі.

Способи поширення      

Поширюється H. cunea транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В останньому випадку шкідника часто виявляють в пакувальному матеріалі. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти в середньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітряними потоками.

Заходи щодо знищення та попередження розповсюдження шкідника

Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу, транспортних засобів, які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження.

Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.

Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі. Однак боротись з гусеницями метелика можна також іншими системними інсектицидами такими як наприклад «Актара», «Дурбасан» чи «Золлон».

Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.

 

Звертаємось до власників садів – в разі виявлення  АБМ  звертатись ло Управління фіто безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.

 

Пам’ятаймо: найцінніше, що в нас є, – це наше довкілля. Зрештою, від нього залежить здоров’я нації. Захистити його – це наш спільний громадянський обов’язок.

 

Драко Л.М

– фітосанітарний інспектор Управління фітобезпеки

Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області.