Як вберегтися від отруєння грибами

 

Восени багато жителів Рівненщини направляються у «тихе» полювання – збирання грибів. Однак, отруєння дикорослими грибами залишається однією з найпоширеніших причин немікробних харчових отруєнь, які протікають набагато важче інших харчових отруєнь.

Держпродспоживслужба забезпечує розслідування випадків отруєнь грибами серед осіб, які звертаються за медичною допомогою у лікувально-профілактичні заклади. Так, у 2016 році зареєстровано 3 випадки отруєнь, із них 2 випадки серед дітей-школярів. У 2017 році – 10 випадків грибних отруєнь, із них 2 випадки серед дітей та один випадок у Сарненському районі закінчився смертельно. В цьому році підтверджено один випадок отруєння грибами (дощовиками) в Острозькому районі.

Основні причини отруєнь грибами:

  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
  • недбалість при збиранні і заготівлі,
  • неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею та продажем.

Незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Найвідомішими отруйними грибами також є різні види мухоморів, несправжні опеньки, бліда та жовта поганки, сатанинський гриб, несправжній дощовик та інші. Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою.

Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов’язково треба мити руки після дотику з отруйними грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки. Не зменшує отрути в грибах сушіння, засолювання, маринування, теплова обробка.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється. Тому страви з них можуть вживатися лише практично здоровими людьми. Ні в якому разі гриби не можна споживати дітям та людям старшого віку!

Слід пам’ятати, що при вживанні грибів можуть загостритися хронічні хвороби органів травлення (гастрит, панкреатит, гепатит, коліт, виразкова хвороба тощо). Категорично не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.

 

Тетяна Мамчур,

головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.