Фітосанітарний стан сільськогосподарських культур в Рівненській області станом на 19 липня  2018 року

 

Друга декада липня в області характеризувалась дощовою, помірно-теплою погодою. Середньодобові температури повітря утримувались в межах 18-21º. Сума ефективних температур вище +10ºС  перевищує багаторічні значення на 240º.

Локальні зливові опади склали від 25% до 100% декадної норми. Такі погодні умови були сприятливі для проходження фенологічних фаз розвитку шкідників та розвитку хвороб сільськогосподарських культур.

В посівах кукурудзи спостерігався літ, яйцекладка та почалося  відродження гусениць стеблового кукурудзяного метелика, триває заселення і розмноження попелиці. На початку другої декади, на два тижні раніше минулорічного, розпочався вихід імаго  західного кукурудзяного жука-діабротики.  Жуки живляться приймочками молодих качанів кукурудзи, об’їдаючи їх до вигляду щітки, а при значному скупченні знищують і молоде зерно та паренхиму листя. Дорослі жуки найбільш активні на світанку та у сутінках. Вечірні температури близько 18ºС є оптимальними для відкладання яєць.

Коли зникає пилок жуки перелітають на інші поля кукурудзи, або на поля  гарбузових, у яких вони поїдають сіянці огірків та гарбузів.

Оптимальні температури та підвищена вологість повітря сприяють доброму росту сої, відмічається незначний (2-7% рослин) розвиток бактеріального опіку та пероноспорозу.

В посівах соняшнику відмічено прояви білої гнилі на стеблах та септоріозу на нижніх листках.

На картоплі триває слабкий вихід імаго  колорадського жука літнього покоління, почалася яйцекладка. Підвищення температурного фону буде сприяти масовому виходу жуків та значній їх шкодочинності на ще зелених рослинах картоплі.

Відмічено прояв перших ознак листкової форми фітофторозу та спостерігається масовий розвиток альтернаріозу, місцями із засиханням  рослин.

Овочеві культури масово продовжує заселяти і пошкоджувати білокрилка, осередково спостерігається розвиток попелиці в посівах моркви. Зростання вологості повітря та прохолодні ночі призвели до інтенсивного поширення пероноспорозу в  посівах огірків.

На протязі липня тривало масове заляльковування гусениць американського білого метелика, виліт імаго другого  покоління очікується на початку третьої декади. Прогнозоване  підвищення температур до 28-30º сприятиме  максимальній активності метеликів та їхній життєздатності. Але, за умов низької вологості 50-60%, зменшується інтенсивне відкладання яєць, спостерігається загибель імаго та відроджених гусениць.  При температурах 20-25º гусениці харчуються та наносять шкоду плодовим і дикоростучим деревам напротязі 28-40, днів грубо об’їдаючи листя та утворюючи павутинні гнізда великих розмірів, часом спостерігається дефоліація лісових та плодових дерев.