Школа старшої медичної сестри

 

Навчання персоналу – важлива ланка в роботі управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

«Спочатку навчати, а потім перевіряти!» – саме під таким гаслом проходять тижневі цикли тематичного удосконалення «Школа старшої медичної сестри», які організовані громадською організацією «Рівненська обласна асоціація сестер медичних» з участю Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області на базі Дубенського медичного коледжу. Навчання проходять в обласному центрі, що дає змогу активно залучати старших медичних сестер та їхній резерв із закладів охорони здоров’я усіх районів області. Протягом 2017 року було проведено 7 циклів тематичного удосконалення «Школа старшої медичної сестри», охоплено навчанням 140 медичних працівників.

Такі цикли – це повторення та удосконалення знань щодо інфекційного контролю та мікробіологічного моніторингу, утилізації медичних відходів, вимог профілактики вірусних гепатитів, внутрішньолікарняних інфекцій  та професійних захворювань в роботі медичного персоналу, дотримання дезінфекційного, стерилізаційного, білизняного та протиепідемічного режиму в лікувально-профілактичних закладах.

Слухачів циклу найбільше зацікавлює обговорення актуальних епідемічних ризиків, що виникають у їхніх стаціонарних відділеннях та центрах первинної медико-санітарної допомоги, а також питання адаптації та впровадження діючих наказів МОЗ до умов, які складаються на робочих місцях.

Особлива увага звертається на проблеми та недоліки, які виявляються при проведенні Держпродспоживслужбою планових заходів державного нагляду  – планових перевірок. Відомо, що у 4 кварталі 2017 року розпочато проведення таких перевірок, а також затверджено план перевірок на 2018 рік. Передбачається, що плановим наглядом будуть охоплені всі лікарні нашої області.

 

Тетяна Мамчур, головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.