Інформаціяпро фітосанітарний стан розвитку шкідників та хворобсільськогосподарських культур в Рівненській областістаном на 11 листопада 2019 року

 

Перша декада листопада  в області, за даними Рівненського центру гідрометеорології  характеризувалися  теплою сирою погодою.  Середня декадна температура повітря досягла 8,3º, за норми 3,9ºС.  Температурні перепади  на протязі доби спостерігалися в межах  від -3 до +17ºС. За шість днів листопада  випало 78-100% декадної норми опадів.

Ріпаки знаходяться в добре розвиненій розетці, утворивши 8-16 листків, стан рослин добрий.

Озимі зернові культури  перебувають в доброму стані у фазі сходи-кущіння. Тепла погода сприяла подальшому розмноженню гризунів та розселенню їх по полях.

Заселеність озимого ріпаку  залишається в межах 39% обстежених площ з середньою чисельністю 2 жилі колонії на гектар, проте завдяки  зростанню риючої здатності, чисельність нір в колонії зросла до 3-4.

Посіви озимої пшениці заселені на 8% обстежених площ,  в першу чергу в прикраєвих смугах з чисельністю 1 жила колонія або 1-2 жилі норми на гектар.

Оптимальні температурні показники сприяють масовому розвитку і поширенню на рослинах озимого ріпаку капустяної попелиці. Фітофаги заселяли  до 10% рослин, 18-20% листя та до 5% точок росту з чисельністю 8-15 екземпляр на лист в прикраєвих смугах.

Подальшого поширення  набуває білокрилка. Шкідника виявлено на 48% обстежених площ з чисельністю 1-3 екземпляри при заселені 5-7% рослин.

Випадання опадів за оптимальних температур сприяє росту ураженості  рослин озимого ріпаку фомозом. Ознаки захворювання  виявляються на 4-7% рослин з поодинокими  плямами на нижньому ярусі листя.