Фітоcанітарний стан сільськогосподарських угідь в Рівненській області станом на 17 березня

 

Агрокліматичні умови зимового періоду  (різкі перепади температур, опади у вигляді  дощу, ущільнення снігового покриву, утворення  ”блюдець” в  понижених місцях рельєфу, подекуди льодяної кірки) негативно вплинули на життєздатність мишоподібних  гризунів.

За результатами моніторингу озимих культур та багаторічних трав загибель мишоподібних гризунів за період зимівлі в області становить 24-33%, що дещо вище попереднього року.   Проте при цьому на 17-28% обстежених площ орних земель зберігається в середньому 1,7 жилих колоній на гектар  мишоподібних гризунів, максимально в посівах, озимого ріпаку 4 жилі колонії на гектар. На багаторічних травах, неугіддях, в середньому 5,4 жилих  колоній, максимально на  минулорічній, незораній стерні виявлено — 12 жилих колоній гризунів на гектар .

Надалі розвиток та поширення гризунів залежатимуть від погоднокліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та  шкодочинності ссавців.

Посіви зі щільністю понад 3-5 жилих колоній потребують захисту дозволеними родентицидами.

На добре  розвинених посівах озимої пшениці, жита і ячменю виявлено минулорічну інфекцію збудників  септоріозу, борошнистої роси, кореневих гнилей, гельмінтоспоріозу та бурої листкової іржі на 3-7, максимально 11% рослин.

В центральних районах області в посівах озимого ріпаку  виявлено запас  інфекції пероноспорозу та альтернаріозу на 2-5% рослин та на 1-3% рослин бактеріозу, що за сприятливих погодніх умов для розвитку патогенів в період вегетації призведе до розповсюдження цих хвороб в посівах. Тому товаровиробникам області слід бути готовими до проведення захисних обробок посівів фунгіцидами від зазначених хвороб.