Випадки сказу собаки та лисиці

 

26.10.2018 року зареєстровано два випадки сказу тварин на території Дубровицького району.

Сказ собаки:

24.10.2018 року в службу державної ветеринарної медицини Дубровицького району надійшло термінове повідомлення про нанесення покусу домашньою собакою жителю с. Шахи.

Зі слів власника стало відомо, що його собака утримувався безприв’язно на хуторі Осьодруж за 7 км від с. Шахи. 23.10.2018 року о 13.00 год. при спробі зловити собаку та прив’язати, тварина нанесла йому покуси, після чого вона була забита власником та закопана.

Спеціалісти держветмедицини Дубровицького району відкопали собаку, відібрали патматеріал від трупа та направили в Рівненську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження. Експертизою № 2036 від 26.10.2018 року встановлено захворювання собаки на сказ. Труп тварини спалено.

Сказ лисиці:

22.10.2018 року мисливствознавець Дубровицького району привіз в Дубровицьку районну державну лікарню ветеринарної медицини дві  відстрілені лисиці.

Лисиці були відстрілені на виконання рішення ДНПК при Рівненській ОДА № 4 від 14 вересня 2018 року з метою визначення ефективності пероральної вакцинації диких м’ясоїдних, яка проводилася на території області.

Голови лисиць направлено в Рівненську регіональну державну лабораторію Держпродспоживслужби для дослідження на сказ. Експертизою № 2041 від 26.10.2018 року встановлено захворювання однієї з лисиць на сказ. Трупи  тварин спалено.

На території неблагополучних щодо сказу пунктів Спеціалістами Держпродспоживслужби та державної ветеринарної медицини проводяться заходи згідно Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин»:

  • вивчаються можливі контакти хворих тварин з людьми та тваринами;
  • проводиться вимушена дезінфекція;
  • щеплення тварин проти сказу;
  • готуються матеріали на засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації щодо відкриття неблагополучних пунктів та введення карантинних обмежень по сказу;
  • складені комплексні плани заходів по локалізації і ліквідації захворювання.