Зареєстровано випадок сказу в Рівненському районі

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що 02.03.2018 року зареєстрований випадок сказу домашньої собаки в с. Кустин Рівненського району. Це вже 12 випадок сказу тварин в області від початку року.

Спеціалістами Рівненського районного управління проведено розслідування даного випадку та вжиті необхідні протиепідемічні та протиепізоотичні заходи. В осередку виявлено та направлено до травматолога для призначення антирабічного лікування 2 контактних осіб.

Відомо, що сказ – смертельно небезпечне захворювання. Єдиний ефективний метод попередження – це профілактика шляхом проведення вакцинації. Тому необхідно вакцинувати проти сказу домашніх тварин, насамперед, собак та котів. Люди, які контактували із скаженою твариною (мають покуси чи ослинення шкіри) в обов’язковому порядку направляються до травматолога (рабіолога), який призначає необхідне профілактичне щеплення.

Необхідно пам’ятати усім, що коли Вас вкусила тварина, або її слина потрапила на Вашу шкіру, то потрібно якнайшвидше ретельно промите дане місце водою з милом, обробити краї рани розчином йому, накласти пов’язку та звернутися у травматологічний пункт.

Ще одна важлива умова – необхідно встановити особу господаря тварини, щоб можна було забезпечити ветеринарний нагляд за нею.

Необхідно уникати контактів із дикими та безпритульними тваринами, а також привчати до цього своїх дітей. Найбільш небезпечними в цьому плані є  лисиці, кажани, бродячі собаки та коти.

 

Тетяна Мамчур, головний спеціаліст управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.