Спалах африканської чуми свиней на свинофермі приватного підприємця Кустинської сільської ради Рівненського району

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що 31.10.2017 року на свинофермі приватного підприємця Кустинської сільської ради Рівненського району Рівненської області зафіксовано спалах африканської чуми свиней.

30 жовтня 2017 року в службу державної ветеринарної медицини Рівненського району зателефонував приватний підприємець та повідомив про загибель та захворювання свиней на його свинофермі. При виїзді спеціалістів ветеринарної медицини на місце, в приміщенні свиноферми виявлено 16 трупів свиней різних вікових груп та 207 голів живих свиней різних вікових груп, які знаходились в клітках. В окремих живих свиней відмічено підвищену температуру тіла до 42,00С, хитку ходу та синюшність на шкірі кінчиків вух, живота і кінцівок. На даній свинофермі свині утримуються в одному приміщенні.

Спеціалістами державної ветеринарної медицини відібрано патологічний матеріал від 4 трупів свиней різних вікових груп та направлено в Рівненську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини для подальшого направлення в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветсанекспертизи м. Київ. 31.10.2017 року встановлено захворювання свиней на АЧС (Звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 008846 п.м./17 від 31 жовтня 2017 року).

31.10.2017 року о 17.00 год. проведено ДНПК при Рівненській райдержадміністрації яким накладено карантин на свиногосподарство та визначено зони захисту і нагляду.

В неблагополучному пункті проводяться заходи по локалізації та ліквідації африканської чуми свиней відповідно до “Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней” затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 07.03.2017 р. №111, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2017 р. за №432/30300 та “Плану заходів з недопущення поширення та ліквідації захворювання” затвердженого рішенням ДНПК при Рівненській райдержадміністрації.