Спінер: чому цей гаджет може бути небезпечним для дітей. Будьте уважні!!!

 

Спінер – це гаджет-антистрес, яка стала шалено популярною у США. Сам гаджет являє собою корпус, що закріплений на  підшипниках. Гаджет запустити дуже легко – варто тільки штовхнути по крилах, які в свою чергу, починають обертатися.

Спінер рекламується як засіб допомоги людям, які мають проблеми з концентрацією уваги або відчувають неспокій (наприклад, СПАУаутизм або тривожний розлад), виступаючи в ролі спускового механізму для нервової енергії або стресу. Експерти розділилися в оцінках користі спінера для здоров’я: деякі вважають, що він може допомогти в цих випадках, інші заперечують цю можливість і вважають, що іграшка швидше відволікає, ніж допомагає сконцентруватися.

Спінери можуть бути металевими, дерев’яними і пластиковими. Батькам, купуючи цей гаджет для дітей, необхідно уважно читати маркування на упаковці: звертати увагу на те,  з якого матеріалу виготовлена дана іграшка, також повинна бути вказана назва підприємства – виробника, або імпортера, якщо виробник не є резидентом України, та адреса підприємства – виробника, або імпортера з урахуванням законодавства про мови.

          Експерти також рекомендують не давати гратись спінером маленьким дітямХоч він має суцільну конструкцію, але від удару гаджет може розпастись на деталі, які малюк може проковтнути.

За інформацією, отриманою з міжнародної системи повідомлення про продукцію, що становить серйозний ризик (RAPEX), іграшка спінер (англ. Fidget Spinner) COLOR SPIN LED модель CS5555 SYM0024 становить серйозний ризик, оскільки акумуляторний відсік спінеру легко відкрити без використання будь-яких інструментів та отримати доступ до елементів живлення, які дитина може покласти у рот і проковтнути, що, в свою чергу, завдасть шкоди їі шлунково-кишковому тракту.

Зазначений продукт не відповідає вимогам Директиви щодо безпеки іграшок та відповідним європейським стандартам EN 62115.

Наразі на території Європейського Союзу уповноваженими державними органами прийнято рішення про відкликання продукту від кінцевих споживачів, вилучення продукту з ринку з обов’язковим його знищенням та заборону імпорту на кордоні Європейського Союзу.

У разі одержання інформації про надання на ринку продукції, що становить серйозний ризик Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області буде здійснювати перевірки характеристик продукції, а саме гаджету спінера, на території області та вживати обмежувальних заходів щодо продукції.