Оздоровлення і відпочинок дітей на Рівненщині

 

Літнє оздоровлення та відпочинок – це період реабілітації дітей після напруженої праці під час навчального року.

Питання оздоровлення та відпочинку  врегульовані Законом України „Про оздоровлення та відпочинок дітей”,  зокрема, оздоровчі послуги  надаються  лише у позаміських оздоровчих закладах, де діти  поряд  з гарним дозвіллям, харчуванням, відпочинком, отримують лікувально — профілактичні послуги протягом оздоровчої зміни, яка має тривати   не менше 21 дня.  А ось, відпочинок — це належним чином організоване дозвілля   дітей,  з тривалістю перебування   не більше 14 днів. Зазвичай, такі послуги  надають дітям  у таборах  з денним перебуванням  на базі загальноосвітніх навчальних закладів або так званих пришкільних таборах.

У області  влітку 2017 року  розпочали  роботу  250 закладів оздоровлення і відпочинку, із яких  2 дитячі   санаторії, 7 санаторно-оздоровчих   комплексів,  5  позаміських таборів  відпочинку,   236  таборів  з денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних закладів.

Органами  Держпродспоживслужби області     обстежено 6 позаміських  стаціонарних  закладів оздоровлення та відпочинку для дітей  щодо  дотримання вимог санітарного законодавства, створення безпечних умов  відпочинку, оздоровлення, харчування, медичного обслуговування та проведення дозвілля.  «Акти прийомки дитячого оздоровчого»  видані    для  КП «ДСОК «Електронік-Рівне», ТВ «Берізка» та ТВ «Волошки» (Рівненський район), ДЗОВСТ «Агатівка» (Гощанський район), ДСОК «Країна мрій» (Острозький район), СОК «Берізка» (Дубенський район).

Відповідно до планів — завдань та приписів  Держпродспоживслужби  у закладах  оздоровлення і відпочинку  проведені впорядкування територій, обладнання спортивних та ігрових майданчиків, якісний  поточний ремонт  усіх приміщень із  забезпеченням твердим та м’яким інвентарем тобто,   створені умови для безпечного, ефективного, цікавого перебування  школярів у оздовницях Рівненщини. Позаміські стаціонарні заклади оздоровлення і відпочинку  забезпечені холодною та гарячою  проточною водою.  У всіх закладах наявні умови для дотримання правил особистої гігієни  дітьми.

Обладнані   штучні басейни у санаторно — оздоровчих  комплексах “Агатівка” Гощанського району,  «Країна мрій» Острозького району  та “Берізка” Дубенського району.   Облаштовані   пляжі  на  березі   ставу  біля річки Горинь у санаторно – оздоровчому комплексі  “Електронік — Рівне”  та      на березі річки Стир у санаторії «Хрінники» та таборі відпочинку «Чайка», що у Демидівському районі.

У області   розпочали  роботу 236 таборів з денним перебуванням на базі ЗНЗ, зокрема,  у Березнівському  –  4, Демидівському – 10, Дубенському  – 10,       Дубровицькому  – 36,  Костопільському – 35, Зарічненському – 18, Острозькому – 4,  Радивилівському  – 11, Рівненському – 28,  Сарненському – 37 районах,            м. Рівне – 32,   м. Дубно – 11.

До початку роботи таборів з денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних закладів  проведені комісійні перевірки у районах та містах області, які були створені відділами та управліннями освіти районних державних адміністрацій та міськвиконкомів із залученням фахівців  Держпродспоживслужби області.