ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ РЕАЛІЗАЦІЮ НАСІННЯ ТА САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ!

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 року №239 затверджено ряд змін до ПКМУ №215 від 16 березня 2020 р., що стосуються запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Однією із змін є те, що до 24 квітня 2020 р. заборонено роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, крім торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Також нагадуємо, що реалізація насіння та садивного матеріалу може проводитися тільки за наявності сертифікатів на насіння та садивний матеріал – стаття 12 ЗУ «Про насіння та садивний матеріал».

При закупівлі насіння у постачальника разом з накладною обов’язково вимагайте «Довідку про сортові і посівні якості насіння» згідно ДСТУ 6006:2008, в яку на основі сертифікатів вносяться відомості про посівні якості насіння.  Довідка повинна зберігатися за місцем здійснення торгівлі та надаватися за першою вимогою покупця.

Реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість, забороняється! Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу згідно зі статтею 1041 Кодексу України про адміністративні правопорушення.