Торгівля ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів без необхідного клейма заборонена

 

Продовжуючи тему інформування споживачів акцентуємо увагу на питанні клеймування  ювелірних та побутових виробів із дорогоцінних металів.

Слід звернути увагу, що  торгівля ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів без відбитка державного пробірного клейма заборонена!

Відповідно до законодавства державний пробірний контроль за якістю дорогоцінних металів та виробів з них здійснюють державні підприємства пробірного контролю, які належать до сфери управління Міністерства фінансів України, експертизу справжності відбитків державних пробірних клейм, нанесених на вироби з дорогоцінних металів, проводить Міністерство фінансів України.

Усі виготовлені в Україні ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів підлягають обов’язковому клеймуванню на державних підприємствах пробірного контролю.

Клеймування виробів з дорогоцінних металів державним пробірним клеймом передбачає здійснення операції випробування, яка є перевіркою відповідності сплаву дорогоцінного металу заявленій виробником пробі в частині вмісту в ньому основного дорогоцінного металу.

Проба – державний стандарт, що визначає цінність сплаву, з якого виготовлено виріб. Якість сплавів з дорогоцінних металів знаходиться під постійним контролем державних підприємствах пробірного контролю. Клеймування виробів не здійснюється у разі встановлення невідповідності проби сплаву, з якого виготовлено виріб, стандарту.

Шановні споживачі, будьте уважні при покупці дорогоцінних прикрас, з метою уникнення купівлі підробки звертайте увагу на клеймування виробу.

http://www.consumer.gov.ua