Про проведену роботу відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту споживачів за 2019 рік

 

Головне управління  Держпродспоживслужби в Рівненській області надає  інформацію  щодо основних показників роботи відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області 2019 рік.

Впродовж 2019 року спеціалістами відділу контролю у сфері торгівлі, робіт та послуг області проведено 40 перевірок у суб’єктів господарювання різних форм власності, із них: 3 –  планових заходів та 37 – позапланових, у тому числі:

  • щодо дотримання вимог чинного законодавства про захист прав споживачів при реалізації непродовольчих товарів проведено одну планову перевірку та 19 позапланових перевірок;
  • щодо дотримання вимог чинного законодавства про захист прав споживачів при наданні послуг проведено 2 планові перевірки та 17 позапланових;
  • щодо дотримання вимог чинного законодавства про захист прав споживачів при реалізації продовольчих товарів проведено одну позапланову перевірку.

У ході здійснення планових та позапланових заходів у 30 суб’єктів господарювання виявлено різного роду порушення вимог чинного законодавства.

Кількість видів порушень, виявлених у ході проведення перевірок складає 107. Впродовж зазначеного періоду  перевірено безпеку продукції на суму 196,5 тис.грн. Із них забраковано та тимчасово знято з реалізації – на суму 56,12 тис.грн., або 28,56 %  від вартості перевіреної продукції.

За виявлені порушення вимог чинного законодавства про захист прав споживачів до адміністративної відповідальності притягнуто 34 посадові особи, сума штрафів склала 6,29 тис.грн.. Відповідно до ст. 23 Закону України «Про захист прав споживачів» до 19 суб’єктів господарської діяльності застосовано адміністративно – господарські санкції на суму 61,04 тис. грн..

Слід зазначити, що впродовж 2019 року планові заходи проводились у відповідності до Закону України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» №4448 від 23.02.2012, дія якого відновлена з 01.01.2019 року, за яким органам державного нагляду (контролю), їх посадовим особам забороняється здійснювати щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, не передбачені цим законом.