Результати проведених випробувань іграшок дитячих

 

Відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області відповідно до секторального плану на 2019 рік була проведена планова перевірка характеристик продукції у суб’єкта господарювання, що здійснює реалізацію іграшок дитячих у магазині у м. Рівне, під час якої були відібрані зразки іграшок для проведення лабораторних досліджень.

В ході перевірки встановлене розповсюдження продукції – іграшки для дітей віком до 36 місяців – підвіски «Черепашка» арт 0185468, 0+, ТМ «Playgro», дата виготовлення листопад 2017, виробник Плейгро Юерап БВ Хеестераккер 2а, БОКСТЕЛ, Нідерланди, країна виробництва – Китай, представник в Україні – ТОВ «ТК Бі Енд Пі Груп» (м. Вишгород Київська обл.), що за результатами проведених випробувань за показником маркування не відповідає вимогам п.7.1 EN 71-1:2014, ДСТУ EN 71-1: 2016 (EN 71-1:2014, IDT) “Безпечність іграшок. Частина 1. Механічні та фізичні властивості”- на маркуванні іграшки не зазначено найменування та адреса імпортера чи зареєстрованої торговельної марки, на іграшці перед попередженням про безпечність не зазначені слова “Увага” та “Попередження”, що не відповідає вимогам п.19, п.37 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2018 №151 та вимогам п.18, п.37 Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2013 №515.

Експертиза (випробування) нехарчової продукції проводилася Державним підприємством «Укрметртестстандарт» (м. Київ, вул.Метрологічна, 4), протокол випробувань іграшок від 15.08.2019 №7669/19-і.

Відповідно до «Методики вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів», затвердженої постановою КМУ від 26.11.2012 № 1407, за результатами випробувань була проведена оцінка ризиків та складений сценарний план. Оцінкою критеріїв ризику визначено, що продукція – іграшка підвіска «Черепашка» становить низький рівень загрози.

Відповідно до вимог законодавства про ринковий нагляд та з урахуванням низького рівня загрози для споживачів, суб’єкту господарювання – розповсюджувачу продукції було надано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів – тимчасова заборона та обмеження надання продукції на ринку шляхом приведення продукції у відповідність.

Вартість відібраних зразків та витрати, пов’язані з проведенням експертизи, суб’єктом господарювання були повністю відшкодовані до державного бюджету.

Крім того, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області було направлено повідомлення щодо розповсюдження продукції – іграшки підвіски «Черепашка» арт 0185468, що становить низький рівень загрози, до Національної інформаційної системи державного ринкового нагляду Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Фото продукції: