Інформація про фітосанітарний стан розвитку шкідників та хворобсільськогосподарських культур в Рівненській області станом на 10 жовтня 2019 року

 

За температурними показниками перша декада жовтня була на 2-3º нижчою від багаторічних. На початку декади середньодобові дані температури становили 13-17º, а на кінець — знизились до 2-3º.

Невеликі опади (42-57% декадної норми) випадали  дуже нерівномірно, середня вологість повітря утримувалась в межах 71-78%. Підвищення вологості повітря та вологозабезпечення грунту сприяло посіву зернових культур та проростанню зерна, появі сходів.

Озимий ріпак перебуває у фазі розвиненої розетки у доброму стані.

Продовжується розмноження мишоподібних гризунів в місцях резервації і на багаторічних травах.

На посівах озимого ріпаку на кінець декади заселялося 12-19% обстежених площ з чисельністю 1-1,5 жилих колоній на гектар, на сходах зернових культур мишовидні гризуни не виявлені.

Посіви озимого ріпаку на початку декади в денні години ще пошкоджувались білокрилкою, несправжніми гусеницями  пильщика та гусеницями підгризаючих совок на кінець декади зниження нічної температури до -2º практично припинило їх життєдіяльність.

Оптимальні температури та вологість повітря призвели до появи альтернаріозу та  фомозу в посівах озимого ріпаку, якими  охоплено 2-4% рослин.

На падалиці зернових культур  запас інфекції борошнистої роси — 10-15% рослин, 6-10% бурої іржі, 3-5% септоріозу, що передує їх прояву на посівах озимини.