Вибір якісного садивного матеріалу ягідних культур та їх посадка

 

Почесне місце в саду кожного українського господаря займають ягідні культури – суниця, малина, ожина, смородина, тощо. Саме осіння посадка є найоптимальнішою для всіх цих культур.

Більшість з них саджають в кінці вересня – першій половині жовтня; завершувати варто не пізніше ніж за 15-20 днів до промерзання ґрунту. Рослини зазвичай розміщують на тій самій глибині, на якій паростки росли в маточнику (по кореневу шийку).  Ділянку, відведену під ягідні культури, треба перекопати, вибрати всі кореневища бур’янів, вирівняти. Для деяких культур (смородини, порічок, аґрусу) рекомендують викопати заглиблення розміром 50×50×50 см за 2-3 тижні до посадки, щоб земля встигла осісти; при цьому верхній, родючий шар ґрунту знімають і відкладають убік, в інший бік відкладають нижній, неродючий шар. Потім при посадці у родючий шар додають близько 10 кг перегною або торфу і по 50 г сірчанокислого калію і суперфосфату та перемішують добрива з ґрунтом. При посадці рослини необхідно добре полити, найкраще це робити, коли яма ще не повністю заповнена, але коріння вже засипане. Пам’ятайте, що для успішного вкорінення саджанців важливе достатнє зволоження ґрунту, тому якщо осінь суха, то необхідно застосовувати додатковий полив.

Для всіх  культур рекомендуємо обирати сорти, районовані для нашої території та включені до «Реєстру сортів рослин України». Звертайте увагу на групу стиглості сорту і напрям використання (для споживання у свіжому вигляді, переробки, замороження, універсальний). Крім того, за можливості обирайте більш посухостійкі сорти; це допоможе зекономити на поливі.

Суниця садова – одна з найбільш поширених і улюблених всіма ягід. В Україні широко вирощуються звичайні (або червневі) сорти суниці та ремонтантні (або сорти нейтрального дня). Звичайні сорти (Вайбрант, Соната, Аліна, Елеганс, Флоренс, тощо) мають вищу врожайність, але період плодоношення триває лише 3-4 тижні. Ремотанні сорти (Капрі, Фламенко, Остара) плодоносять з кінця травня практично до заморозків, але є менш урожайними і менш морозостійкими. Існує також напівремонтантна суниця. Вона дозволяє отримувати два урожаї в рік, але більшість (до 85%) збирається навесні.

Не втрачають популярності і суниці лісові, серед яких також є ремонтантні сорти або т.зв. «альпійські суниці». Якщо у вас алергія на суницю – зверніть увагу на так звану білу суницю, яка буде для вас цілком безпечною.

Восени посадку суниці проводять у першій половині вересня, щоб до морозів рослини встигли укорінитись.  Висаджують розсаду з міжряддям 60-70 см і відстанню між рослинами 20-25 см. Варто зазначити, що на одному місці її рекомендовано вирощувати не більше 4-5 років.

Малина – не менш популярна ягода. Виділяють три групи сортів: традиційна, великоплідна та ремонтантна. Традиційна малина (сорти Новокитаївська, Глен Емпл, Октавія) відзначається надійністю, адже дозволяє отримувати непогані врожаї за різних погодних умов і на різних типах ґрунтів. Великоплідна малина (Рафцакю, Зугана, Фруатфрі) характеризується, звісно ж, крупними плодами – від 5 до 15 грам, а також хорошим гілкуванням кущів. Ремонтантна малина (Брусвяна, Осіння, Відбірна) плодоносить двічі на рік, а ягоди другого врожаю зазвичай крупніші, ніж першого. Жовті сорти (Ярославна) не викликають алергії. Цікавою є також пурпуровоплідна та чорна малина.

Найкраще малину саджати восени, не пізніше ніж за 15-20 днів до замерзання ґрунту. Кущі розміщують на відстані 0,3-0,5 м, відстань між рядами має складати  2,5–3 м.

Ожина, порівняно з малиною, в Україні менш поширена у садівництві, проте зацікавленість до цієї культури зростає. Сорти розрізняють в першу чергу за характером росту пагонів і формою куща: прямостояча (або ожина несійська) і повзуча, або сланка (росянка). За смаковими якостями повзуча є більш цінною, але наявність сланких пагонів ускладнює її вирощування і вона є менш морозостійкою. Крім того, зараз виведені безшипні сорти ожини. Рекомендованими для нашої області сортами є Садове чудо, Карака Блек, Рубін, тощо.

Для цієї культури обирайте освітлені ділянки саду. Ожину можна саджати або поодинокими кущами, або розміщувати на дротяній шпалері у вигляді одно- чи дворядної посадки. Відстань між саджанцями залежить від пагоноутворюючої здатності сорту і способу обробітку: при кущовому способі вирощування рекомендують схему посадки 1,8×1,8 м, при стрічковому міжрядна відстань має становити 2-2,5 м, а відстань між саджанцями в ряду – 0,75-1,5 м. Рослини з високою пагоноутворюючою здатністю розміщують по одному саджанцю, а з низькою – по 2-3 саджанця в одному посадковому місці.

Чорна смородина росте чи не в кожному українському садку. Проте якщо ви хочете оновити посадки, зверніть увагу на вітчизняні сорти Аметист, Софіївська, Ювілейна копаня, Черешнева, тощо. Порічки є менш популярними, оскільки є більш кислими, але мають безліч корисних властивостей. Крім того, вони не потребують особливого догляду, є морозо- та порівняно посухостійкими, а тому підійдуть навіть для садівника-початківця. Залежно від сорту ягоди бувають червоного (Святкова, Троїцька), білого (Сніжанка) і рожевого (Любава) кольорів.

Густота посадки смородини та порічок залежить від сорту, родючості ґрунту, освітлення, способу формування та обрізки кущів. Зазвичай, їх висаджують в рядах з інтервалом 1-1,5 м на глибину 30-40 см. Саджанці найкраще розміщувати під кутом 45° до поверхні ґрунту, зазвичай його роблять вздовж ряду. Похила і заглиблена посадка стимулює утворення додаткових коренів та появу нових пагонів з бруньок заглибленої частини стебла і кореневої шийки.

Аґрус – високоврожайна ягода, його часто називають «північним виноградом». Сорти розрізняються смаком, забарвленням (зелені, червоні, рожеві, бурштиново-жовті, темні ягоди) і розміром плодів, терміном дозрівання. Також виведені сорти з невеликою кількістю шипів або взагалі без них (Ксенія, Красень, Елегант). Аґрус часто уражується септоріозом та борошнистою росою, тому аби не обробляти кущі хімічними засобами, рекомендуємо обирати сорти, стійкі до цих хвороб (Неслухівський, Хрещеник, Сварог, Златогор). Зверніть також увагу, що західноєвропейські сорти більш вимогливі до умов обробітку, менш морозостійкі та більш схильні до захворювання борошнистою росою, але натомість характеризуються вищими смаковими якостями.

При посадці цієї культури варто пам’ятати, що її коренева система сягає досить глибоко, а тому не варто проводити посадку у пониженнях, бо це може збільшити ризик виникнення грибних хвороб. Також бажано розміщувати саджанці в добре освітленому місці. Відстань між кущами має бути 1-1,5 м, а між рядами – близько 3 м.

Все більшої популярності в останні роки набуває неймовірно смачна і корисна лохина, або ж чорниця високоросла, близький родич звичної нам «дикої» чорниці. Існують п’ять груп сортів лохини: низькоросла, північна високоросла, південна високоросла, напіввисокоросла та т.зв. «кроляче око». Для нашої місцевості найбільше підходять північні високорослі сорти, що характеризуються високою зимостійкістю і відносно пізнім терміном цвітіння – Аврора, Ліберті, Драпер. Більшість сортів лохини самозапильні, але при вирощуванні поряд кількох кущів врожайність значно зростає.

Важливо пам’ятати, що лохина любить добре освітлені, захищені від вітрів ділянки з кислими ґрунтами (pH 3,5-5,0), найкращими будуть торфо-піщані. Саджанці розміщують на відстані 0,5 м одна від одної для низькорослих сортів, 1 м – для середньорослих і 1,2 м – для високорослих сортів. Між рядами відстань повинна бути від 3-3,5 м. Якщо ґрунт на вашій ділянці не кислий, то при посадці у яму варто додати верховий торф, змішаний із тирсою, хвоєю, піском та 50 грамами сірки.

Купуйте саджанці в місцевих плодово-ягідних розплідниках або в спеціалізованих магазинах, не купуйте на стихійних ринках. Обов’язково вимагайте у продавця товарний чек і зберігайте його. На вимогу покупця реалізатор садивного матеріалу повинен представити «Сертифікат, що засвідчує сортові якості садивного матеріалу» та «Сертифікат, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу». Слідкуйте, аби саджанці були здоровими. Якісний садивний матеріал та правильна посадка – одні з найважливіших передумов для майбутніх врожаїв!