Інформаціяпро фітосанітарний стан розвитку шкідників та хворобсільськогосподарських культур в Рівненській областістаном на 23 серпня 2019 року

 

Протягом другої  декади серпня  в області зберігався нестійкий характер погоди. Середня декадна температура повітря склала 20º, що на 2º вище середніх багаторічних значень. Максимальна температура повітря перевищила 32º, на поверхні грунту 47º. Мінімальні значення температур складали 8º тепла у повітрі та 8-9º на поверхні грунту.

Сума ефективних температур вище +10º досягла 1003º що на 176º вище норми та на 160º менше  минулорічного.

За декаду випало 45 мм опадів або 225% декадної норми. ГТК другої декади досягнув 2,26.

Такі погодні умови значно покращили стан грунту для посівної компанії.

В посівах кукурудзи триває живлення гусениць старших віків стеблового метелика, зросла чисельність та шкодочинність попелиці.

На полях сої спостерігається незначне ураження рослин аскохітозом, пероноспорозом та  бактеріальним опіком, виявлено перші ознаки септоріозу. Зниження температурного режиму останніх днів призвело до зменшення чисельності павутинного кліща, місцями у вогнищах спостерігається шкодочинність листогризучих гусениць та попелиці.

В посівах цукрових буряків поширеність хвороб зменшилася до рівня попереднього періоду, проте інтенсивність їх прояву дещо зросла.

На посадках картоплі тривав масовий вихід колорадських жуків.  На літніх посадках картоплі спостерігається яйцекладка та відродження личинок. На основних площах картоплі, де бадилля висохло повністю, триває масова міграція імаго в пошуках корму.

Триває літ і яйцекладка біланів, слабке відродження їх гусениць в посадках капусти. Відмічається зростання ураженості томатів фітофторозом, прояв слизового бактеріозу на капусті.

На стерні проходить більш  інтенсивне заселення площ мишоподібними гризунами, зростає їх чисельність та риюча здатність.