Інформація про фітосанітарний стан розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур в Рівненській області станом на 25 липня 2019 року

 

Друга половина липня в області харектеризувалася переважно нестійкою прохолодною погодою. Середня температура повітря склала 16-17º тепла, що на 2º нижче середніх багаторічних значень. За цей період випало 27-89% декадної норми опадів .Середня відносна вологість за декаду становила 70-74%. За другу декаду липня 5 днів відповідали ”критичним дням” розвитку фітофторозу. Гідротермічний показник склав 0,85-1,74.

Сума ефективних температур вище +10º перевищує багаторічні показники на 160º та на 100º нижче минулорічної.

Запаси продуктивної вологи грунту під просапними культурами оцінюються як задовільні — достатні, а у порівнянні з минулорічними значеннями у 1,2-1,9 рази менші

Озимі та ярі зернові культури досягли фази повної стиглості зерна, триває збирання.

На посівах кукурудзи спостерігається фаза утворення волоті — цвітіння качана за висоти рослин 124-253 см.

В посівах сої відмічається фаза розвитку «квітування — утворення бобів», за висоти 87-120 см. І доброго стану рослин.

У цукрових буряків продовжується ріст коренів, стан рослин добрий.

Картопля формує бульби, триває їх ріст, стан рослин задовільний.

Відносно низький температурний фон звітного періоду стримував інтенсивність льоту та яйцекладки стеблового кукурудзяного метелика, відмічається незначна шкодочинність гусениць. Більш відчутна заселеність посівів кукурудзи попелицею, триває заселеність волоті. Погодні умови сприяли проявленню гельмінтоспоріозу на листках.

Вихід імаго колорадських жуків літньої генерації розпочався з 13 липня, на тиждень пізніше минулорічного та при накопиченні 656º ефективного (вище + 11,5º) тепла. Триває вихід жуків, розпочалася яйцекладка. Підвищення вологості повітря призвело до росту ураженості листя і стебла картоплі фітофторозом; зросла кількість уражених рослин альтернаріозом та вертицильозним в’яненням.

Висока вологість та оптимальні температури повітря призвели до появи в посівах цукрових буряків ознак церкоспорозу, альтернаріозу та фомозу. Заселеність посівів та шкодочинність гусениць листогризучих та підгризаючих совок, листкової попелиці незначна.

Листя соняшнику слабко заселяється геліхризовою попелицею, проходить розвиток септоріозу та фомопсису на нижніх листках рослин.

Посіви сої продовжують слабко пошкоджувати польові клопи, гусениці чортополохівки, більш відчутна у вогнищах шкодочинність бобової попелиці (до 15% рослин).

На переважній більшості площ сої проявилися бактеріальний опік, аскохітоз та пероноспороз в слабкому ступені з ураженням 7-10% рослин.

В посадках капусти масово наносить шкоду білокрилка, посіви огірків інтенсивно заселяються попелицею. Зросла шкодочинність пероноспорозу та бактеріозу огірків, масового характеру набуває фітофтороз томатів.