DANGER! АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК!

 

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області інформує, що при проведенні контрольних обстежень у 2018-2019 роках придорожніх та вуличних насаджень на території Рівненської області виявлено регульований шкідливий організм – американський білий метелик на загальній площі 8,2 га, де запроваджено карантинний режим.


Американський білий метелик (АБМ) – надзвичайно шкідливий вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною (характерна ознака). Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні

АБМ розвивається в двох поколіннях на рік, зимує в стадії лялечки. Літ покоління, яке перезимувало, відбувається в кінці квітня – травні, літнього – в кінці липня – на початку серпня. Метелик летить вночі і ранком. І покоління метелика не представляє собою такої загрози, як друге, оскільки в ІІ поколінні метелик відкладає майже в 2 рази більше яєць ніж в першому. Тому надзвичайно важливо знищити шкідників ще в І поколінні.

У зв’язку з надзвичайною шкодочинністю, здатністю до швидкого розповсюдження та у відповідності до статей 8, 33, 34 Закону України «Про карантин рослин» запроваджено карантинний режим по американському білому метелику на території 8,2 га (Гощанський та Сарненський р-ни).

З метою недопущення розповсюдження регульованого шкідливого організму з вогнищ зараження, а також запобігання подальшого поширення шкідника проводиться ряд організаційних та механічних (знищення шляхом зрізання кубел та спалювання) заходів по локалізації та ліквідації вогнищ американського білого метелика за рахунок землевласників та землекористувачів на закріплених територіях.

При запровадження карантинного режиму в кожному районі розроблені заходи по ліквідації та локалізації АБМ, створені робочі групи, які координують та контролюють дані заходи, звітуються про проведену роботу в управління фітосанітарної безпеки. Спеціалістами управління фітосанітарної безпеки протягом травня 2019 року візуально обстежено на виявлення регульованого шкідливого організму понад 100 га насаджень у всіх районах області та за допомогою феромонних пасток (20 шт.) 100 га Дубенського, Здолбунівського, Острозького та Сарненського районів.

Однак, для якісного виконання заходів потрібно передбачити кошти. Для цього в карантинних зонах необхідно розробити програми з ліквідації та локалізації АБМ. Не всі керівники органів місцевого самоврядування з відповідальністю віднеслись до вирішення цих завдань. Лише рішенням Гощанської селищної ради від 15.03.2019 №1194 затверджено «Програму з локалізації та проведення боротьби з американським білим метеликом на території Гощанської селищної ради на 2019-2023 роки».

05.07.2019 під керівництвом в.о. голови Рівненської ОДА І. Тимошенко відбулась спільна нарада, за результатами якої було направлено лист-звернення з рекомендаціями до місцевих органів влади щодо небезпечності карантинного організму АБМ та необхідності боротьби з ним (затвердження програм на територіях, де запроваджено карантинний режим (с. Бабин Гощанського району та м. Сарни Сарненського району)).

В населених пунктах на присадибних ділянках, а також на земельних ділянках поза їх межами, які є вільні від АБМ, проводити обстеження на його виявлення. При виявленні – застосовувати один із методів боротьби (найефективніший в населених пунктах – зрізання і спалювання гнізд), звернувшись до державного фітосанітарного інспектора в районі.