Встановлення статусу ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів-фітосанітарні вимоги країн- партнерів у міжнародній торгівлі.

 

Саме зараз, у період вегетації сільськогосподарських культур, на території Рівненської області відбувається встановлення статусів зон, ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів. Цей процес проходить на вимогу країн-партнерів у міжнародній торгівлі.

Вимоги щодо експорту деяких рослин, та продуктів рослинного походження із зон, ділянок вільних від регульованих шкідливих організмів встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, а також з метою реалізації Протоколів фітосанітарних вимог Китайської Народної Республіки.

З 05.06.2019 року набувають чинності Рішення Ради Євразійської економічної комісії від 29.03.2019 №31 «Про внесення змін до Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та митній території Євразійського економічного союзу». Це стосується союзу таких країн: Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіки Казахстан, Республіки Киргистан, Російської Федерації.

Станом на 26.06.2019 року, Згідно Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю з України до Китаю, встановлено статус вільних ділянок від шкідливого організму карликової сажки на дев’яти полях ТзОВ «Хавест-агро» площею 368,14 га та встановлено відсутність інших шкідливих організмів: церкоспорільозна гниль, гайманоміцес злаковий, штрихува та мозаїка ячменю.