Проведено семінар-навчання про діяльність Європейського суду з прав людини

 

7 червня 2019 року спеціалісти Головного територіального управління юстиції в Рівненській області провели семінар-навчання з працівниками Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, на якому розповіли про діяльність Європейського суду з прав людини. Зокрема, було відзначено, що на даний час Європейський суд з прав людини є єдиним у світі міжнародним судом, в який особа може звернутись зі скаргою на державу щодо порушення її прав. Під юрисдикцією Суду перебуває близько 755 мільйонів людей.

Європейський суд з прав людини є міжнародним судом, що базується в Страсбурзі. Він складається з сорока семи суддів, відповідно до числа  держав-членів Ради Європи, які ратифікували Конвенцію про захист прав людини та основних свобод. Судді Cуду засідають в особистій якості і не представляють жодної держави.

Суд застосовує Європейську конвенцію з прав людини. Його завдання полягає в тому, щоб забезпечити дотримання державами прав і гарантій, які закріплені в Конвенції. Він робить це шляхом розгляду скарг, поданих фізичними особами, а іноді й державами. У тих випадках, коли він приходить до висновку про те, що держава-член порушила одне або декілька з цих прав і гарантій, суд виносить рішення. Судові рішення є обов’язковими: зацікавлені країни зобов’язані їх дотримуватися.