Результати проведених випробувань іграшок дитячих

 

Відділом ринкового та метрологічного нагляду управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області відповідно до секторального плану на 2018 рік була проведена планова перевірка характеристик продукції у суб’єкта господарювання, що здійснює реалізацію іграшок дитячих у супермаркеті у м. Рівне, під час якої були відібрані зразки іграшок для проведення лабораторних досліджень.

В ході перевірки встановлене розповсюдження продукції – іграшки «Машина на радіокеруванні POLICE » 6+, арт. CQ-024, ELECTRIC TOY SERIES, 1:18, дата виготовлення березень 2018, яка за результатами проведених випробувань не відповідала встановленим вимогам безпечності.

Експертиза (випробування) нехарчової продукції проводилася Державним підприємством «Укрметртестстандарт» (м. Київ, вул.Метрологічна, 4).

За результатами проведення експертизи іграшки «Машина на радіокеруванні POLICE », арт. CQ-024, ELECTRIC TOY SERIES, 1:18, дата виготовлення березень 2018, виробник Шантоу Джінксінг Пластікс Ко. Лтд, Китай, адреса: Індастріал Дістрікт, Пенгфа Рд, Вайша, Шантоу, Гуангдонг, Китай, встановлено, що іграшка не відповідала вимогам п.3.6 ДСанПіН 5.5.6.012-98 «Державні санітарні правила та норми безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей» за показником інтенсивність запаху витяжок, бал. (при нормі не більше 1, фактично – 2). Протокол випробувань іграшок від 29.12.2018 №14784/18-і виданий ДП «Укрметртестстандарт».

Відповідно до «Методики вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 26.11.2012 № 1407, за результатами випробувань була проведена оцінка ризику та складений сценарний план. Оцінкою критеріїв ризику визначено, що продукція – іграшка «Машина на радіокеруванні POLICE» становить середній рівень загрози.

Відповідно до вимог законодавства про ринковий нагляд та з урахуванням середнього рівня загрози для споживачів, суб’єкту господарювання – розповсюджувачу продукції було надано рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів – тимчасова заборона та обмеження надання продукції на ринку шляхом приведення продукції у відповідність.

Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, надані Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області, були виконані суб’єктом господарювання у повному обсязі, іграшки повернуті постачальнику для приведення у відповідність.

Вартість відібраних зразків та витрати, пов’язані з проведенням експертизи були повністю відшкодовані суб’єктом господарювання до державного бюджету.

Крім того, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Рівненській області було направлено повідомлення щодо розповсюдження продукції – іграшки «Машина на радіокеруванні POLICE » арт. CQ-024, ELECTRIC TOY SERIES що становить середній рівень загрози, до Національної інформаційної системи державного ринкового нагляду Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.