До відома суб’єктів господарювання які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю сільськогосподарською технікою

 

19 січня 2019 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 16.01.2019 року № 19 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Даною Постановою внесено зміни до Постанов КМУ від 8 липня 2009 р. № 694 «Про затвердження Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів», від 2 квітня 1994 р. №217 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень тракториста-машиніста», від 11 листопада 2009 р. № 1200 «Про затвердження Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери» та врегульовано процедуру відомчої реєстрації тракторів та видачі посвідчень тракториста-машиніста Територіальними органами Держпродспоживслужби України.

Відповідно підпункту 5 пункту 8 Постанови КМУ від 8 липня 2009 р. № 694 суб’єкт господарювання, який здійснює оптову та роздрібну торгівлю машинами, що включений до електронного реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю тракторами, самохідними шасі, самохідними сільськогосподарськими, дорожньо-будівельними і меліоративними машинами, сільськогосподарською технікою, іншими механізмами вітчизняного та іноземного виробництва та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, держателем якого є Держпродспоживслужба, може їх не реєструвати за умови оформлення в установленому порядку актів прийняття-передачі (додаток 1 Постанови КМУ від 08.07.2009 року) (якщо це стосується підприємства-виробника) або договорів купівлі-продажу (якщо це стосується іншого суб’єкта господарювання). Такі суб’єкти під час продажу машин видають власникові номерний знак “Транзит” (додаток 3 Постанови КМУ від 08.07.2009 року), строк дії якого становить 10 діб.

Власник машини, що придбана у зазначених суб’єктів, подає для реєстрації оригінал акта прийняття-передачі машини та/або договору купівлі-продажу і номерний знак “Транзит”.

Відповідно пункту 55 Постанови КМУ від 11 листопада 2009 р. № 1200 на продані транспортні засоби та їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери, комісіонер видає покупцеві: стосовно транспортних засобів, облік яких ведеться територіальними органами Держпродспоживслужби та які зняті з обліку, – свідоцтво про реєстрацію машини та її складових частин, що мають ідентифікаційні номери, чи акт технічного стану машин (тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів) та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, номерні знаки “Транзит”.

Разом з тим, слід зазначити що відповідно пункту 57 Постанови КМУ від 11 листопада 2009 р. № 1200 контроль за дотриманням цього Порядку здійснюють органи виконавчої влади, а саме – Держпродспоживслужба України та її територіальні органи у межах їх повноважень, відповідно до закону.

Враховуючи вищевикладене, Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє, що оформлені неналежним чином договори купівлі продажу без видачі номерного знаку «Транзит», при реєстрації сільськогосподарської техніки на території області, прийматись не будуть.