Результати роботи відділу ринкового та метрологічного нагляду за 2018 рік

 

За 2018 рік спеціалістами управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області на виконання плану роботи проведено 61 виїзну перевірку характеристик продукції щодо дотримання вимог законодавства про державний ринковий нагляд у розповсюджувачів продукції. Проведеними плановими перевірками встановлені порушення законодавства про державний ринковий нагляд у 55 суб’єктів господарювання.

Крім того, проведено 12 позапланових перевірок характеристик продукції у розповсюджувачів, 1 позапланова перевірка характеристик продукції у виробника та 19 перевірок стану виконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів.

Під час проведення перевірок характеристик продукції перевірено товарів на суму 1159,306 тис. грн., з них забраковано та тимчасово обмежено реалізацію товарів, які не відповідають встановленим вимогам технічних регламентів та інших нормативних документів на суму 154,423 тис. грн.

При проведенні перевірок були виявлені порушення законодавства про державний ринковий нагляд, а саме:

– розповсюдження продукції, на якій відсутній знак відповідності технічним регламентам;

– розповсюдження продукції без зазначення інформації про найменування та місцезнаходження, номера телефону уповноваженого представника та виробника;

– введення в обіг продукції, на якій відсутній знак відповідності технічним регламентам;

– розповсюдження продукції, щодо якої неналежно застосовано знак відповідності технічним регламентам та інші.

За порушення вимог статті 44 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» складено 40 протоколів та винесено 40 постанов, сума застосованих штрафів до суб’єктів господарювання становить 126,48 тис. грн., з них сплачено 113,730 тис. грн.

Крім того, за порушення вимог ст. 11, ст.15 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», ст. 188-37 Кодексу України про адміністративні правопорушення (за створення перешкоди) складено 2 адміністративні протоколи, сума штрафів становить 0,51 грн., з них сплачено 0,340 грн.

             За 2018 рік винесено 195 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, а саме: 75 рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом тимчасової заборони продукції на ринку, 44 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом приведення продукції у відповідність, 74 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів щодо обмеження надання продукції на ринку шляхом усунення формальної невідповідності, 1 рішення  про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом вилучення продукції з обігу, 1 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом заборони надання продукції на ринку.