Американський білий метелик

 

Hypharia cunea Drury

Шкодочинність

Американський білий метелик-поліфаг, що пошкоджує понад 300 видів трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня.

Географічне поширення

Батьківщиною є Північна Америка, на даний час шкідник широко розповсюджений в Європі, Азії та Північній Америці. В Україні вперше був виявлений в 1952 році і поступово охопив більшість регіонів: республіку Крим, Вінницьку, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Запорізьку, Івано – Франківську, Київську, Кіровоградську, Луганську, Миколаївську, Одеську, Полтавську, Сумську, Тернопільську, Харківську, Херсонську, Хмельницьку, Черкаську, Чернігівську, Чернівецьку обл., М.Севастополь на загальній площі 68618,127 га.



Біологія

Метелик білосніжний, з шовковистим відливом, іноді зустрічається з темними або жовтувато-коричневими цяточками на крилах. Живе 8-14 діб.

Самки відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Плодючість самки 200-2000 яєць.

Гусениці, що відродились, надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною, гніздо може досягати 1-1,5м. Шість-вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити. Життя гусениць триває 35-45 діб, але за цей час вони встигають завдати непоправимої шкоди. При температурі нижче 12° С вихід гусениць з яєць припиняється.

Перед заляльковуванням гусениці активно пересуваються в пошуках укриття. Зимує лялечка в коконі під корою дерев, сухому листі, рослинних рештках, у грунті. Вихід метеликів з лялечок відбувається в вечірні години, а масовий літ спостерігається вранці.

Способи поширення

Поширюється американський білий метелик транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В останньому випадку шкідника часто виявляють в пакувальному матеріалі. Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу, транспортних засобів, які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити за узгодженням з фітосанітарною інспекцією.

Шановні власники плодових, декоративних, лісових насаджень! Будьте пильними і дбайте про здоров’я і естетичну функцію насаджень. При виявленні американського білого метелика, гігантських гнізд гусениць вчасно повідомляйте спеціалістів Державної фітосанітарної інспекції Рівненської області за адресою: м.Рівне, вул.Гагаріна 39, тел.(0362)460-167.